IVANJDANSKA NOĆ: Proricanje budućnosti i tradicija ljubavi - Devojke jednu stvar treba da urade u PONOĆ!

Autor:

Zabava

06.07.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deo običaja koji ojačava vezu između generacija i važan je za prenos kulturnog nasleđa.

IVANJDANSKA NOĆ: Proricanje budućnosti i tradicija ljubavi - Devojke jednu stvar treba da urade u PONOĆ!

Foto: pixabay.com

Ivanjdanska noć, koja se slavi 7. jula, predstavlja praznik posvećen Svetom Jovanu Krstitelju i ima duboko ukorenjeno mesto u tradiciji mnogih naroda Balkana. Jedan od najintrigantnijih aspekata ove noći su običaji proricanja budućnosti, posebno popularni među devojkama koje žele saznati više o svom ljubavnom životu ili budućem suprugu.

Jedan od najpoznatijih običaja je berba cveća u ponoć, koje devojke stavljaju ispod jastuka pre spavanja. Veruje se da će im se u snu otkriti budući suprug ili će im se ispuniti želja ako sanjaju određeno cveće ili biljku.

Pored toga, devojke mogu proricati sudbinu koristeći različite metode tokom Ivanjdanske noći. Proricanje se može obavljati gledanjem u vodu, gatanjem iz kafe ili čitanjem karata. Ovi običaji su deo folklora i lokalne tradicije koji se prenose s kolena na koleno.

Foto: pixabay.com

Cveće

Ivanjdan je takođe poznat po sakupljanju lekovitog bilja koje se smatra posebno moćnim u ovo doba godine. Veruje se da bilje sakupljeno u Ivanjdansku noć ima zaštitničke moći i posebno je cenjeno u narodnoj medicini.

Tradicija takođe nalaže da devojke tokom Ivanjdanske noći traže savet od starijih žena u svojoj porodici ili zajednici. Starije osobe igraju ulogu savetnika pružajući mudrost i podršku u vezi sa ljubavnim i životnim pitanjima. Ovaj običaj ojačava vezu između generacija i važan je za prenos kulturnog nasleđa.

Ivanjdanska noć je vreme magije, nade i tradicije. Za devojke, ova noć nosi posebnu romantičnu dimenziju gde se nadajući i verujući u proricanje budućnosti, slave ljubav i zajedništvo u duhu tradicije i običaja.

(K1info)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading