PREMINUO TVORAC FILMA "BONI I KLAJD"! Bio je jedan od najvećih scenarista svih vremena!

Autor:

Zabava

03.07.2024

13:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prestižnom zlatnom statuom nagrađen je za triler "Kineska četvrt".

PREMINUO TVORAC FILMA "BONI I KLAJD"! Bio je jedan od najvećih scenarista svih vremena!

Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Robert Taun, Oskarom nagrađivani scenarista kultnog trilera "Kineska četvrt", preminuo je u 89. godini. 

Autor koji se smatra jednim od najvećih scenarista svih vremena, koji je takođe bio nominovan i za filmove "Shampoo" i "The Last Detail" preminuo je u ponedjeljak u krugu porodice u njegovom domu u Los Anđelesu, saopštio je njegov publicista, prenosi Gardijan.

Taun je 1997. dobio nagradu za životno delo Udruženja američkih scenarista. Njegovi uspesi došli su nakon dugog perioda rada na TV serijama kao što su "The Man from UNCLE" i "The Lloyd Bridges Show". Godinama je bio omiljeni "pisac iz senke", koji je dao svoj doprinos i scenariju za kultni krimi film "Boni i Klajd", ali nije potpisan. U njegovoj radnoj biografiji su i "Nemoguča misija", "Pitaj prašinu" i "Firma", a bio je nominovan i za scenarije za filmove "Holivudski frizer", "Poslednji zadatak" i "Grejstok - Legenda o Tarzanu, gospodaru majmuna".Osim nominacija i Oskara, dobio je i nagradu za životno delo Udruženja scenarista Amerike.

Republika

Foto: Pixabay

 

Svoju šansu dobio je zahvaljujući svom psihijatru koji ga je upoznao sa Vorenom Bitijem, što je dovelo do toga da bude angažovan za doterivanje scenarija za film "Boni i Klajd". Scenario koji su radili Robert Benton i Dejvid Njuman Taun je dopunio, ali njegov doprinos nije bio potpisan i ozvaničen.

Između ostalih, pomagao je na scenariju za filmove "Kum" i "Raj može da čeka", ali je potom konačno dobio i potpise na filmovima "Poslednji zadatak" i "Holivudski frizer". Kada je na red došao film "Kineska četvrt", Taunovo ime postalo je deo večnosti jer se ovaj scenario i danas ističe kao jedan od najboljih ikada.

Radio je i nastavak Kineske četvrti pod nazivom Dva Džejka, koji je bio razočaranje i doveo do privremenog raskola sa Džekom Nikolsonom.

Robert Taun rođen je kao Robert Bertram Švarc u Los Anđelesu i oduvek je voleo da piše, a na to je često uticao i period kada je radio na ribarskom brodu. Pisanje scenarija je uporedio sa pecanjem, jer je ponekad potrebno verovati u konačni rezultat, a ponekad se prosto ništa ne dešava, ma koliko se trudili.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading