PREMINUO ČUVENI MUZIČAR! Snažno je obeležio džez scenu, a glumio je i u filmu Stivena Spilberga!

Autor:

Zabava

24.09.2024

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beni Golson, legendarni saksofonista i kompozitor, preminuo je u svom domu na Menhetnu u 96. godini.

PREMINUO ČUVENI MUZIČAR! Snažno je obeležio džez scenu, a glumio je i u filmu Stivena Spilberga!

Foto: Wikimedia/Ed Newman

Legendarni džez muzičar Beni Golson preminuo je 21. septembra u svom domu na Menhetnu u 96. godini. Ipak, vest o smrti saopštena je danas.

Njegova ćerka Brijel Golson jutros je potvrdila da je Beni Golson preminuo. Slavni muzičar ostavio je snažan pečat u svetu džeza, a koliko je bio velik svedoči i činjenica da je igrao sebe u filmu reditelja Stivena Spilberga.

Beni Golson je pisao džez standarde kao što su "Remember Clifford", "Along Came Betty", i "Whisper Not" tokom svoje karijere duge sedam decenija. Kao vrhunska figura u džezu, Golson je kombinovao tehničku virtuoznost i sluh za emocionalnost, a sve je to oblikovalo njegovo rano prijateljstvo sa Džonom Koltrejnom u njihovom rodnom gradu Filadelfiji.

Republika

Foto: Pixabay

 

Tokom bigate karijere Golson je radio je sa nekim od najznačajnijih ličnosti u džezu, uključujući Lajonela Hemptona, Dizija Gilespija i Arta Blejkija. Osnovao je Jazztet sa flugelhornistom Artom Farmerom 1959. godine. Ansambl je postao jedna od vodećih grupa hard bop ere, stvarajući inovativnu muziku pre nego što se raspao 1962. godine.

Njegov talenat nije bio ograničen samo na džez. Komponovao je za film i televiziju i pisao muziku za hit emisije kao što su "MASH*", "Mission: Impossible" i "Mannix". Godine 2004. Golson je stekao novi nivo slave kada je glumio sebe u filmu Stivena Spilberga "Terminal".

Film sa Tomom Henksom u glavnoj ulozi pratio je Henksovog lika koji putuje u Njujork da bi dobio Golsonov autogram – poslednji koji je bio potreban da bi se kompletirala kolekcija potpisa svih 58 muzičara koji su se pojavili na kultnoj fotografiji "Veliki dan u Harlemu" iz 1958. godine. Ova fotografija je jedna od najpoznatijih slika u istoriji džeza.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading