POTOMAK SAMURAJA DOBIO VELIKO PRIZNANJE! Snima filmove više od 40 godina i jedan je od najznačajnijih reditelja u celom svetu!

Autor:

Zabava

03.10.2024

12:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kijoši Kurosava progrlašen je za najboljeg azijskog filmskog stvaraoca godine.

POTOMAK SAMURAJA DOBIO VELIKO PRIZNANJE! Snima filmove više od 40 godina i jedan je od najznačajnijih reditelja u celom svetu!

Foto: www.profimedia.rs

Japanski režiser Kijoši Kurosava dobio je nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Busanu (BIFF) u Južnoj Koreji za najboljeg azijskog filmskog stvaraoca godine. Kurosava (69) je izjavio na konferenciji za novinare da snima filmove više od 40 godina i da se i dalje pita kakav će biti njegov sledeći film, jer oseća da njegove teme još nisu u potpunosti definisane, preneo je Jonhap.

Na ovogodišnjem BIFF, Kurosava je učestvovao sa dva najnovija filma - psihološkim trilerom "Oblak" i krimi trilerom "Staza zmija". Kurosava je rekao da su u filmu "Oblak" prikazani obični ljudi, koji nemaju nikakve veze sa nasiljem u svakodnevnom životu, a koji su se našli u ekstremnim situacijama u kojima ubijaju ili su ubijeni.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

 

Ovaj japanski reditelj jedan je od najznačajnijih ličnosti iz sveta svetskog filma. Rođen je u Japanu 1955. godine, a debitovao je kao reditelj 1983. Njegov otac Isamu, bio je potomak porodice bivših samuraja, radio je kao direktor vojnog Instituta za fizičku kulturu za decu srednjoškolskog uzrasta, dok je njegova majka Šima bila ćerka trgovca iz Osake. Akiro je bio osmo i najmlađe dete u bogatoj porodici Kurosava. On je odrastao sa tri sestre i jednim bratom, ostala deca su umrla tokom mladalačkih dana.

Osvojio je nagradu na Filmskom festivalu u Kanu za "Tokijsku sonatu" 2008. godine, a 2020. osvojio je Srebrnog lava za najbolju režiju na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji za "Ženu špijuna".

Godine 1990. dobio je Oskara za životno delo. Danas, vlada mišljenje da je Kurosava najveći filmski umetnik sa prostora Azije, i jedan od najvećih filmskih stvaralaca u svetu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading