NASA LANSIRALA SATELIT DA "SREDI" VREMENSKU PROGNOZU

Autor:

Razonoda

03.03.2018

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

NASA je u četvrtak lansirala meteorološki satelit nove generacije koji će slati snimke oluja iznad američkog kontinenta visoke rezolucije, pa će u jedno omogućiti i kvalitetniju vremensku prognozu

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Lansirani satelit može da utiče i na vremensku prognozu i spreči katastrofe

Raketa Atlas V koja nosi satelit GOES-S (Geostationary Operational Environmental Satellite) poletela je u 17.02 sata (23.02 sata po srednjevropskom vremenu) iz Cap Canaverala na Floridi.

GOES-S je drugi takav satelit lansiran u okviru zajedničkog programa NASA-e i Američke agencije za okeane i atmosferu (NOAA).

Prethodni satelit, GOES-R lansiran je u novembru 2016. Po oceni stručnjaka, pomogao je u predviđanju mnogih uragana koji su letos pogodili Karibe, prenosi tportal.hr.

Nova generacija satelita u koju su NASA i NOAA uložile 11 milijarda dolara, trebalo bi da zameni  sadašnju satelitsku flotu GOES koja u poslednjih 40 godina nije bila modernizovana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading