KO ĆE POBEDITI U TRCI ZA VEŠTAČKU INTELIGENCIJU: Agresivna Kina ili će vođstvo ostati kod SAD?

Autor: Republika

Razonoda

26.03.2018

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina je u julu objavila da planira da postane svetski lider na polju veštačke inteligencije i stvori industriju koja će doneti sto pedeset milijardi dolara njenoj ekonomiji do 2030. godine.

RepublikaFoto: pixabay.com

Za tehnologe koji rade na veštačkoj inteligenciji (AI) u Sjedinjenim Državama, ova najava je direktan izazov američkom vođstvu u bez sumnje najvažnijem tehnološkom istraživanju proteklih decenija, piše Nedeljnik. 

Kina će, prema svom agresivnom planu, tretirati AI kao način da ojača nacionalni ponos i dođe do tehnoloških proboja. Manifest je veoma sličan izveštajima o budućnosti veštačke inteligencije koje je krajem 2016. objavila Obamina administracija. 

- Izvanredno je videti kako je AI postao prioritet kineske vlade i koliko brzo su stvari pokrenute - kaže Elsa Kanija, saradnik Centra za novu američku bezbednost koji je preveo manifest. 

Američki planovi i politika objavljeni 2016. su, kako se čini, poslužili kao inspiracija za formulisanje kineske nacionalne strategije za veštačku inteligenciju. 

Šest meseci pošto je Kina najavila plan nalik onom iz Obaminog doba, stručnjaci za AI u Sjedinjenim Državama kažu da Trampova Bela kuća ne čini ništa da bi ispratila poziv na akciju prethodne administracije. 

- I dalje čekamo na neke smernice od Bele kuće“ kako da reagujemo na konkurente - kaže Tim Hvang, direktor Inicijative za AI etiku i upravljanje, organizacije koju je stvorio osnivač LinkedIna Rid Hofman. 


Američke kompanije poput Amazona i Gugla učinile su više od svih da koncepte AI pretvore u stvarne proizvode. Ali zbog brojnih razloga, uključujući strahovanja da će Trampova administracija ograničiti broj stranih inženjera, većina ključnih istraživanja veštačke inteligencije migrira u druge zemlje, kao i tehnološki centri. Nastavak teksta pročitajte na sajtu Nedeljnika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading