SKORO SVAKI TREĆI AUTOMOBIL U EVROPI JE BEO: Čak 80 odsto njih ofarbano u ovu boju, sivu ili crnu

Autor: b92.net

Razonoda

22.01.2019

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proizvođač automobilskih farbi "BASF" predstavio je globalnu analizu distribucije boja na tržištu automobila tokom 2018. godine.

RepublikaFoto: Opel Media
Čak 80 odsto automobila nalazi se na spektrumu od bele do crne

Ahromatske boje – bela, crna, siva i srebrna – nastavljaju da dominiraju putevima. Gotovo 80 odsto automobila na svetu proizvedeno je u nekoj od tih nijansi.

Bela je najpopularnija među njima. Svaki četvrti automobil u Severnoj Americi, skoro svaki treći novi automobil u Evropi i svaki drugi automobil u azijsko-pacifičkoj regiji je beo. Popularnost srebrne neznatno je opala u odnosu na prethodnu godinu.

Među ostalim bojama, najzastupljenija je plava, a posle nje dolazi crvena. Ove hromatske boje češće su među manjim vozilima, kao što su, na primer, kompaktni i potkompaktni automobili.

RepublikaFoto: Opel Media
Crvena boja rezervisana je uglavnom za kompaktnije automobile

Popularnost hromatskih boja je značajno opala u segmentu većih vozila. U odnosu na prethodnu godinu, među njima su znatno učestalije crna i bela.

Gotovo svaki peti automobil u Evropi u 2018. je sive boje. Siva je zamenila crnu na mestu druge najpopularnije nijanse.

Kupci mogu da biraju neku od 110 varijacija, od svetlo sive do tamno metalik antracitnih nijansi. Plava nudi još širi izbor. Sa oko 140 različitih nijansi, ona je najraznolikija boja u regiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading