Ko ne veže pojas, neka ne kupuje novi Chevrolet

Autor: b92.net

Razonoda

13.08.2019

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki Chevrolet uveo je novi sistem uslovljavanja vozača da veže sigurnosni pojas.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pošto su vozači našli način da ugase iritirajući zvuk koji se javlja kada pojas nije vezan, u Chevyju su se odlučili na drastičniji korak.

Pod nazivom "Buckle to Drive", Chevrolet je uveo sistem po kojem automobil ne dozvoljava vozaču da pokrene menjač i ubaci u brzinu dok ne veže pojas.

Ovaj sistem je deo Chevijeve kampanje za vožnju tinejdžera, koji omogućava roditeljima da prate vozačke navike svoje dece, pomoći ograničavanja brzine i bezbednosnih sistema, čije uključivanje aktivira i automobil.

Sistem za vezanje pojasa radi po jednostavnom principu – ako je automobil upaljen bez vezanog pojasa, menjač se blokira do 20 sekundi ili dok vozač ne veže pojas, šta god se dogodi prvo.

Međutim, sistem se gasi nakon isteka 20 sekundi, a Chevy je objasnio da je limitiran na to vreme jer više od 70% vozača pokušava da pokrene vozilo u tom periodu nakon paljenja automobila.

- Zbog toga mislimo da će vreme od 20 sekundi stvoriti prirodnu naviku i ohrabriti tinejdžere da vežu pojas pre nego što pokrenu automobil - kažu iz General Motorsa, koji je vlasnik Chevroleta.

GM nije prvi proizvođač koji je uveo ovaj sistem. Sličan je postojao u zakonu pre 40 godina.

Vlada SAD je 1974. čak uslovljavala da vozila imaju zaključavanje paljenja koje sprečava start motora dok se ne veže pojas.

Međutim, zbog pritiska javnosti ovaj zakon je uklonjen, a uveden je zakon o sistemu upozorenja u vozilu za vezanje pojasa.

Chevroletov sistem će biti deo standardne opreme u modelima Traverse, Malibu i Colodaro koji su u prodaji od ovog leta.

Vremenom se očekuje i u ostali modelima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading