U BMW-u možete i da izgorite! Nemci povlače veliki broj vozila sa tržišta

Autor:

Razonoda

25.11.2019

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Automobilski gigant BMW povlači čak 230.000 vozila širom svetu. Opoziv se odnosi na automobile opremljene četvorocilindričnim dizel-motorima. Cela akcija je pokrenuta još prošle godine, a sada su, nakon što su ustanovili da je zahvaćeno još više vozila, proširili opseg opoziva.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Problem je u sistemu recirkulacije izduvnih gasova. Prema pisanju britanskog Eksresa, opoziv zahvata većinu modela koje je BMW proizveo u 2018. godini, od serije 1 do serije 7, te SUV od X1 do X6. Kako su saopštili Nemci, svi vlasnici će biti pozvani, a usluge popravke biće besplatne.

S druge strane, iako je sigurno da se na ovoliki opoziv ne bi odlučili da problem nije ogroman, u BMW tvrde da rizik od požara nije veliki. Zabrinuti vlasnici mogu proveriti da li je njihov model pogođen proverom preko takozvanog VIN broja na službenim stranicama BMW.

Problemi u sistemu izduvnih gasova kod dizel-motora mogu da naprave katastrofu

Podsetimo, prošle godine BMW je zbog curenja rashladne tečnosti morao da povuče ukupno 1,6 miliona automobila. Zanimljivo, razlog je takođe bila opasnost od požara.

Iz BMW je tada saopšteno (primetićete da je obrazloženje veoma slično kao sada) da u pojedinim dizel-automobilima rashladna tečnost može da iscuri iz modula za recirkulaciju izduvnih gasova, odnosno dela za smanjenje štetnih emisija, te da bi tečnost mogla da dođe do vrelih delova sistema i zapali se.

Slični problemi i za "Volvo"

Uz BMW, u sličnim problemima nedavno se našao i "Volvo". Švedski proizvođač koji je u kineskom vlasništvu morao je da povuče više od milion vozila jer bi se, kako je saopšteno, pojedini delovi motora mogli istopiti.

Portparol "Volvoa" rekao je da bi problem, u najgorem slučaju, mogao da izazove požar na motoru.

Prema izveštaju švedskih medija, kao i kod BMW, opozvani su modeli s četvorocilindričnim dizel-motorom proizvedeni od 2014. do 2019. godine, a radi se o modelima V40, V60, V70, S80, XC60 i XC90.

Nemačka kompanija ranije je povukla oko 480.000 vozila iz Azije i Evrope jer su u Južnoj Koreji prijavljeni požari, a za sada nije bilo povređenih.

Opoziv je zahvatio modele proizvedene od 2010. do 2017. godine.

Prošle godine BMW je zbog curenja rashladne tečnosti morao da povuče ukupno 1,6 miliona automobila

BMW je problem imao i sa svojim SUV modelima (X7 - xdrajv40i i xdrajv50i). Tako je ubrzo nakon početka prodaje najvećeg BMW SUV proizvođač bio prinuđen da naloži vanredni servis širom Sjedinjenih Američkih Država zbog problema sa zavrtnjima kojima su pričvršćena sedišta. Ako je za utehu, radilo se samo o vozilima sa opcionim biznis laundž sedištima. U pitanju su vozila koja, umesto klasične zadnje klupe, imaju dva odvojena komforna sedišta, poput fotelja.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading