Imate traume nakon udesa? Ovi saveti pomažu vozačima da "stanu na točkove" posle saobraćajne nesreće!

Autor: telegraf.rs, Republika

Razonoda

04.03.2020

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Psiholog Edvard Hikling bavi se psihološkom procenom i tretmanom vozača koji su preživeli saobraćajne udese. On kaže da nesreća ostavlja psihološke posledice zbog kojih nastaje nesigurnost, čak i kada su vozači bez ogrebotine izašli iz nje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Jedna od glavnih odlika vožnje ljudi koji su imali nesreću jeste velika opreznost. Trauma je uzrok anksioznosti koja raste kako se vozač približava mestu nesreće ili vozi u uslovima pod kojima se udes dogodio.

- Reč je o normalnim reakcijama koje bi posle mesec dana trebalo da nestanu - kaže doktor kliničke psihologije Kenet Rajnhard.

Ovi saveti pomažu vozačima da vrate samopouzdanje posle nesreće.

Zapišite kako se nesreća dogodila

Na početku oporavka sećanja su haotična, a veće su šanse da se samopouzdanje vrati ukoliko se postave hronološki.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Prepričavanje nesreće pomaže vozačima da se suoče sa traumom i nose sa svojim emocijama - objašnjava Hikling i dodaje da klijenti ponavljaju vežbu sve dok se ne izbore sa uznemirenošću.

Ne čuvajte priču u sebi

Sasvim je normalno razgovarati o neprijatnosti sa članovima porodice, prijateljima ili drugim osobama koje žele da čuju vašu priču. Iskren razgovor smanjuje anksioznost i pomaže da se um očisti od crnih misli.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Da bi ste bili konstruktivni, o događaju morate razgovarati a naglaskom na to kako ste preživeli - kaže Rajnhard

Prva vožnja u društvu iskusnog vozača

Putovanje u društvu iskusnog vozača učiniće da se vozač oseća sigurnije. Svakog trenutka postoji opcija da neko drugi preuzme volan, ukoliko vozač još uvek oseća psihološke posledice udesa. Ova praksa može trajati sve dok se vozač ne stekne potpunu sigurnost za volanom, piše Geico.

Povratak početi kratkim vožnjama

Poput sportiste koji se oporavlja od povrede, vozač bi postepeno trebalo da stiče rutinu. Profesionalni tretman uključuje početne faze vožnje od manje stresnim ka stresnim situacijama, kako bi vozači postepeno vraćali samopouzdanje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Mesto udesa ne treba izbegavati

Promena putanje ili usporavanje brzine prilikom približavanja mestu nesreće neće pomoći vozaču koji prolazi proces oporavka.

- Ovaj postupak hrani anksioznosti - objašnjava Hikling.

Ukoliko vozač koji je preživeo saobraćajnu nesreću ne može samostalno da se vrati vožnji, postoji niz korisnih psiholoških tretmana.

Dodatni časovi vožnje

Unapređenje veština pomaže da se stekne veća sigurnost za volanom, a povratak u automobil prvi je korak u borbi protiv anksioznosti. Dodatni časovi vožnje pomažu vozačima da prepoznaju situacije koje su potencijalno opasne. Polaznici imaju mogućnost da se sretnu sa realnim rizicima i nauče kako da ih smanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading