BORBA PROTIV KORONE I NA ČETIRI TOČKA: Najbolji način da izbacite virus iz svojih kola!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potražnja za sredstvima za dezinfekciju ovih dana je na vrhuncu, a njima se često održava i higijena u unutrašnjosti automobila. Pritom, međutim, treba biti pažljiv jer neka od ovih sredstava mogu napraviti popriličnu štetu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U strahu od koronavirusa poslednjih sedmica se znatno povećala upotreba dezinfekcionih sredstava u automobilima. Ipak, treba biti posebno oprezan pri biranju sredstava kojima ćete čistiti kola. Naime, mnoštvo takvih proizvoda pomaže pri uklanjanju većine gljivica, bakterija i virusa, ali sadrži supstance koje mogu trajno oštetiti različite delove unutrašnjosti kola.

DOBRO ZA KOŽU

Na primer, mnogi će najpre probati da očiste unutrašnjost prvim što im se nađe pod rukom, poput vlažnim maramicama, ali treba znati da one često sadrže alkohol, koji je izuzetno štetan za enterijer automobila. Posebno se to odnosi na kožu, kojom su često presvučeni volan i menjač, a ponekad i sedišta. Sredstva bazirana na alkoholu znatno isušuju kožu, pa je ona podložnija oštećenjima i pucanju. Ako je unutrašnjost već bila dezinfikovana takvim sredstvima, poželjno ju je obnoviti takozvanim regeneratorima kože.

 

 

S druge strane, mnogobrojni stručnjaci naglašavaju da je pri čišćenju unutrašnjosti dobro koristiti proizvode bazirane na sapunu. Kao što je slučaj pri pranju ruku sapunom, jednaka je situacija i u automobilima. Sapun brzo razgrađuje viruse i bakterije, te ih faktički ubija, pa je tako poželjno koristiti vlažne maramice, najbolje one ciljano proizvedene za čišćenje automobila. Većina takvih maramica sadrži i hidratantne supstance koje su dobre za kožu.

Imajte ovo na umu

1. Sprej za čišćenje klima-uređaja vrlo je učinkovit kod dezinfekcije unutrašnjosti

2. Vlažne maramice najčešće su priručno sredstvo za čišćenje unutrašnjosti

3. Prilikom samog čišćenja poželjno je detaljno očistiti volan, menjač i ručnu kočnicu

4. Ozon je najjači prirodni sterilizator

Prilikom samog čišćenja poželjno je detaljno očistiti volan, menjač i ručnu kočnicu, ali i detalje na koje mnogi često zaborave. Tu, pre svega, mislimo na multimedijalni sistem, unutrašnji retrovizor, rukohvate i poklopac rezervoara. Bitno je samo znati da, ako se koristi bilo koje od navedenih sredstava, kasnije je uvek dobro sve obrisati suvom krpom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

DOBRO I JEFTINO

Ako je potrebno detaljnije čišćenje ili dezinfekcija unutrašnjosti kola, postoje još dva dobra i relativno jeftina rešenja. Sprej za čišćenje klima-uređaja, koji po pravilu nije skup, vrlo je efikasan kod dezinfekcije unutrašnjosti. S obzirom na to da se ceo postupak odvija pomoću ventilacije, a sprej prska nasred automobila, svaki deo unutrašnjosti biće dezinfikovan, a ukloniće se i neugodni mirisi. Drugo rešenje (i ujedno najučinkovitije) jeste dezinfekcioni tretman unutrašnjosti automobila ozonom. Naime, ozon je najjači prirodni sterilizator koji prodire u samu površinsku strukturu materijala, pa hemijski uništava sve mikroorganizme.

Čišćenja vlažnim maramicama i regeneratorima kože biće dovoljna u većini slučajeva, ali ako se u automobilu vozila zaražena osoba, preporučuje se detaljnije čišćenje ozonom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading