Zašto je važno redovno proveravati pritisak u pneumaticima?

Autor: Telegraf, Republika

Razonoda

23.05.2020

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bezbednost u saobraćaju zavisi od mnogo faktora. Na neke ne možemo direktno da utičemo, ali ima dosta toga što možemo sami da uradimo kako bi mi, ali i ostali, bili bezbedniji. Redovna kontrola pritiska vazduha u pneumaticima je samo jedan o načina da damo svoj doprinos!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ne oduzma previše vremena, a mnogo znači...

U poslednjih nekoliko meseci, većina vozila je stajala na parkingu ili je veoma malo korišćena. Sada je sve više vozača na putevima, neki su zamenili zimske pneumatike letnjim, neki nisu ili uopšte to ne rade, ali za sve je podjednako važno da pritisak u gumama bude odgovarajući.

Zbog toga treba obaviti kontrolu u vulkanizerskim servisima ili na benzinskim stanicama, budući da izduvani pneumatici ne samo što povećavaju otpor kotrljanja, potrošnju goriva i zagađenje, već i otežavaju upravljivost i manevarske sposobnosti, te izrazito nepovoljno utiču na bezbednost. Konačno, nedovoljan pritisak dovodi i do oštećenja pneumatika, odnosno potpunog gubitka pritiska!

Takođe, treba voditi računa da pritisak u "gumama" bude u granicama onog koje preporučuju proizvođači. To znači da ne treba da bude ni previsok, jer se na taj načni smanjuje kontaktna površina sa podlogom, tj. prijanjanje, povećava zaustavni put prilikom kočenja i, naravno, oštećuje sam pneumatik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading