SUMNJIČAVI NEMCI: BMW će se elektrifikovati, ali nisu sigurni u kojoj meri

Autor: autoblog.rs/autonet.hr

Razonoda

11.07.2018

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U BMW-u nameravaju da do 2025. lansiraju više od 20 plug-in hibridnih i električno pokretanih noviteta koji će činiti značajan deo njihove prodaje, ali za sada nema konkretnijih pokazatelja o kojoj će se tačno brojci raditi.

RepublikaFoto: youtube.com/Brother Bear Reviews
Gledaju ka budućnosti, ali su sumnjičavi

Naime, u BMW-u procenjuju da će do 2025. elektrifikovani noviteti činiti od 15 do 25 odsto prodaje, ali Oliver Zipse, član BMW-ove uprave, kaže da bi ta brojka mogla da bude i 40, a i samo 10 procenata, jer je sve stvar nagađanja.

Uprkos toj nesigurnosti, u BMW-u veruju da je budućnost u elektrifikaciji pa preduzimaju ozbiljne korake da je dočekaju spremni. Pre svega, osnovi korak u tom smeru je platforma Peta generacija (Gen 5) koja će biti podobna za konvencionalne, hibridne kao i u potpunosti električne pogonske sisteme. Ovim potezom BMW se odlučio na drugačiji smer od većine konkurencije koja razvija jedinstvene platforme za svoje buduće električne modele.

RepublikaFoto: BMW Media
Benzinci i dizelaši će činiti barem 60 odsto proizvedenih modela i sredinom naredne decenije

Najnoviji izveštaji kažu da će na tržište stići samo dve verzije ove platforme koje će biti vrlo bliske. Jedna će biti za modele s prednjim, a druga za one sa zadnjim pogonom. Obe će podržavati ugradnju pogona na sva četiri točka.

Prvi model na novoj Gen 5 platformi će biti novitet "iNext" koji bi na tržište trebalo da stigne tokom 2021. Njega će slediti niz električnih vozila koji će biti opremljeni s baterijama kapaciteta 60, 90 i 120 kWh, a ove potonje bi trebalo da omoguće autonomiju od oko 700 km.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading