Digitalni samit Zapadnog Balkana: Važno povezivanje i konstantno učenje

Autor: Tanjug, Republika

Razonoda

06.04.2019

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U stvaranju naučno-tehnoloških kompanija i startapova veliku ulogu ima konstantno učenje i usavršavanje, zajednička saradnja u regionu, a veoma je važno izbegavati copy/paste modele, rečeno je juče na Panelu u okviru Digitalnog samita Zapadnog Balkana u Beogradu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Direktorka naučno-tehnološkog parka u Beogradu Gordana Danilović Grković rekla je da su poslednjih godina u regionu osnovani naučno tehnološki parkovi i da je primetno da ima dosta mladih koji žele da se na taj način povezuju i sarađuju. 

- Važno je da ohrabrimo i druge da počnu u svojim sredinama, da se mladi okupljaju u okviru ovakvih inicijativa - rekla je ona.

Radovan Jovanović iz Uniplast-a rekao je da se moramo zajedno povezivati, razmenjivati iskustva jer svi u ovom poslu imaju slične probleme.

- Dosta smo uspeli samostalno, ali moramo se zajednički povezivati, razmenjivati iskustva - rekao je Jovanović.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

Nenad Moslavac iz Impact Hub-a istakao je da je globalno tržiste zaintesovano za neotkrivene talente, ali je važna brzina kojojm se plasiraju neke inicjative i ideje da bi se mogli pokrenuti biznisi.

On je ukazao i da su žene takođe vrlo bitan faktor kada su u pitanju inovacije.

Velibor Bošković iz Naučno-tehnološkog parka Crne Gore rekao je da Crna Gora ide krupnim koracima napred kada je u pitanju ova tema.

- Crna Gora radi na uspostavljanju sistema za razvoj inovativnih startapova. Bez obzira što smo malo tržiste imamo resurse, ljude, a ključni problem je da nismo dovoljno radili na tome da podržimo kreativne mlade ljude - rekao je on.

RepublikaFoto: pixabay.com

On je istakao da mala ekonomija mora da bude fleksibilna i da se brzo prilagođava tržišnim uslovima.

- Naša uloga i posao je da maksimalno uspostavimo mrežu i sistem, i tu leži ogromna šansa za uspeh celog regiona - rekao je Bošković.

Robert Martić iz Biznis inovacionog Tehnološkog parka u BiH rekao je da je rad tog centra fokusiran na potrebe mladih visoko obrazovanih ljudi.

Pokrenuli smo ga 2005. godine i sada u njemu imamo oko 200 mladih, mahom inženjera eletrotehnike, a dosta se radilio i na edukacijama koje ne pokrivaju fakulteti, rekao je on.

- Imamo dobru saradnju sa lokalnom zajednicom i fakultetima i zapošljavamo više ljudi nego naš lokalni Telekom u Tuzli - istakao je Martić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Kosta Andric, direktor ICT Hub istakao je da ima dosta dobrih inicijativa za osnovanje habova i startapova .

On je dodao da ima već desetak investicija i prvi venture kapital fond do sada je investirao pola miliona evra.

Tržište je malo kaže, i samim tim je lako komunicirati oko ideja.

- Ovaj samit treba da pošalje poruku da smo svi jako mala trržista, najtalentovaniji odlaze i samo kroz regionalnu saradnju može da se definiše prednost u odnosu na ostatak Evrope ili sveta ž rekao je Andrić.

On je ukazao da je Srbija dobro mesto za pokretanje startapova i važnim ocenio edukaciju, naročito najmlađih.

Digitalni samit Zapadnog Balkana, čiji je Tanjug medijski pokrovitelj, završio se juče.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading