Sve se snima! Da li je špijuniranje prešlo granicu ili smo mi previše paranoični?

Autor: b92

Razonoda

02.06.2019

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pevačica Ana Štajdohar nedavno je na Tviteru napisala da je sa drugaricom u telefonskom razgovoru pomenula treninge plesa oko šipke.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Čim je otvorila Instagram, pojavile su se brojne reklame fitnes centara koji nude treninge pol densa. Njeni pratioci na Twitteru u komentarima su pisali o brojnim sličnim iskustvima.

I svi oni se oni pitaju, da li je moguće špijuniranje preko društvenih mreža i kada nismo ulogovani na svoje naloge?

Da li su društvene mreže, zarad profita, prešle granicu privatnosti ili smo mi samo previše paranoični?

Na to pitanje, u emisiji Jutro sa Natašom Prve televizije, odgovarali su IT konsultant Vojislav Rodić i softverski inženjer Dražen Drašković.

- Ne snima se samo to šta govorimo, s kim govorimo i gde govorimo, snima se i pozadinski ambijentalni zvuk, iz koga onda, svi koji koriste te snimke, izvlače podatke da li ste bili kod kuće, na poslu, na nekom prijemu, na koncertu, u otvorenom ili zatvorenom prostoru. To je sve relevantno za kvalitet podataka koji će se skupljati - kaže Rodić, potvrđujući da se ti podaci sakupljaju da bi bili prodati oglašivačima.

- Svi snimaju! I mi smo im to eksplicitno dozvolili kada smo instalirali aplikaciju - ističe on, napominjući da aplikacije ne snimaju sve vreme sve, jer nemaju dovoljno prostora. Drašković kaže da definitivno postoje uređaji koji prikupljaju podatke, kao što oni koji primaju glasovne komande. - Sve što pričamo, negde se beleži. Da li za stalno ili ne, ali se obrađuje -.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading