DETE NEĆE DA JEDE? Evo kako da im popravite slab apetit

Autor:

Lifestyle

12.09.2017

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko dete odbija hranu koju mu ponudite, ne nudite mu zamenu u vidu omiljenog jela, ne molite ga i ne dajte mu slatkiš kao nagradu ako isprazni tanjir

RepublikaFoto: pixabay.com
Butite primer zdrave ishrane i dete će voleti da jede zdravo

Raznovrsna ishrana puna vitamina, minerala, proteina i vlakana, koji su neophodni za svakodnevno funkcionisanje mladog organizma, jeste osnova za zdrav razvoj deteta.

Ipak, deci često nije ukusno ono što je zdravo, a roditelji čiji mališani stalno odbijaju obimnije obroke usled nedostatka apetita neretko upadaju u očaj, ne znajući kako da se izbore sa ovim problemom.

Deca mrljave iz raznih razloga: loše ukombinovanih obroka, previše grickalica između njih, zbog ukusa hrane koji im se ne dopada ili je ona jednolična. Još jedan od razloga je i preveliki pritisak roditelja na mališane da moraju sve da pojedu.

Roditelji iz nemoći i brige teraju decu da jedu na silu, a ponekad svojim mališanima daju omiljenu hranu, koja uglavnom nije zdrava. Sve to samo da bi dete bar nešto pojelo.

Ruski stručnjaci savetuju roditelje da, pre svega, budu strpljivi kad je dečji režim ishrane u pitanju, te da ne brinu ukoliko lekar ustanovi da je s detetom sve u redu. Većina dece pre ili kasnije prođe kroz tu fazu hirova, kad previše biraju ili odbijaju jelo.

Probirljiv apetit

Dr Jurij Ivanovič Staroverov, pedijatar s praksom dugom 40 godina, navodi razloge zbog kojih mališani odbijaju da jedu.

- Jedan od razloga jeste taj što se detetu ne sviđa ono što mu roditelji ponude kao obrok. To je problem takozvanog probirljivog apetita i znači da će mališan odbiti kašu, ali će rado pojesti neku voćku ili slatkiš - navodi dr Staroverov.

 

Mnogi roditelji zabrinuti zbog probirljivosti deteta postaju krajnje popustljivi i daju mu samo hranu koju ono voli, a između obroka - grickalice, "zahvalni" što hoće bilo šta da jede.

Ruski pedijatar upozorava roditelje da nikako pre obroka ne daju deci grickalice, koje će ih zasititi.

- Ako dete slabo doručkuje, biće gladno pre vremena za ručak. Ukoliko mu dajete bilo kakve grickalice, ono posle opet neće hteti da jede kad dođe drugi obrok - konstatuje pedijatar.

Bez pritiska

Ne vršite pritisak nad detetom jer će svaki naredni put bolje jesti ukoliko ga ne prisiljavate na to. Doktor Staroverov opominje roditelje da ni po koju cenu ne sile dete da jede, da mu ne trpaju hranu u usta i teraju ga da pojede sve jer se hrana koja nije sažvakana neće svariti, zbog čega će napraviti još veći problem.

 

On dodaje i da nisu sva deca ista i da je apetit individualna stvar, koja se razlikuje od mališana do mališana.

Korisni saveti

  • Ponudite detetu manju porciju obroka. Ukoliko bude videlo previše hrane na tanjiru, u startu će odbiti da jede
  • Ne nudite slatkiš kao nagradu ako dete pojede obrok. Postavite pravilo, nemojte da molite klince da jedu
  • Mleko i sokovi će zasititi dete koje slabo jede. Zato, ukoliko je žedno, dajte mu samo vode
  • Kada vaše dete ne želi da jede određeno jelo, nemojte da mu ponudite nešto drugo jer to može da se pretvori u manipulaciju
  • Neka jede s drugarima koji imaju veći apetit od njega. Tako će se ugledati na njih
  • Spremajte hranu zajedno i pohvalite kako je ukusno
  • Jedite u porodičnom okruženju
  • Spremite mališanu šarenoliku hranu, raznih boja

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading