Bez njega nema slave: Ovako se mesi pravi slavski kolač, a otkrivamo i caku za ukrašavanje!

Autor: Republika

Lifestyle

22.11.2019

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nijedna slava ne sme proći bez pravog slavskog kolača! Pogledajte pravi recept i adekvatan način da ga ukrasite za predstojeću slavu...

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
ZAHTEVA SPRETNE RUKE Slavski kolač

Priprema

Ako je kvasac pivski, onda ga prvo zamesite: izdrobite ga u manjem sudu, nalijte mlakim mlekom i razbijte grudvice, pa dodajte so i brašno tako da napravite retko testo. Sud sa kvascem stavite na toplo mesto (instant kvasac se direktno upotrebljava - na svakih pola kilograma brašna ide kesica kvasca).

Dok kvasac kisne, prosejte brašno u sud za mešenje i stavite da se dobro zagreje pored šporeta.

U drugi sud stavite žumanca, šećer, parče putera i uskisli kvasac, pa sve izmešajte.

Narendajte koru limuna, dodajte po malo brašna i mesite uz dolivanje mlakog mleka dok ne zamesite testo kao za svaku pitu. Kad testo počne da se odvaja od suda i po njemu počnu da iskaču klobuci, znači da je dovoljno mešeno.

RepublikaFoto: youtube.com/Pekar Pekarica
Foto: Ilustracija

Da bi testo bilo još bolje, tokom mešenja dodajte po malo rastopljenog putera (rastopite 100 g) i pritom kvasite ruke, pa nastavljate mešenje. Ako ovako mesite testo, kolač će biti mnogo vlažniji i ukusniji.

Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom mestu pored šporeta da uskisne. Gotovo je kad napuni sud, to jest kada se udvostruči. Izručite ga na dasku. 

RepublikaFoto: youtube.com/Milica Mihailović
Foto: Ilustracija

Sastojci

  • 1,5 kg brašna
  • 30 g pivskog kvasca
  • 4 žumanceta
  • 4 kašike šećera
  • parče putera
  • kora limuna
  • žumance, so, mleko

Ukrašavanje

Izgled kolača zavisi od veštine domaćice. Pravi se u obliku okruglog hleba i peče u kalupu. Važno je da bude "prekršten", da ima šaru u obliku krsta u sredini i da bude optočen vencem od pletenica.

Ukrase ne pravite od kiselog testa, već posebno zamesite posno testo bez kvasca, jaja i mleka.

Napravite sve ono što želite u kući: ptice (za zdravlje i veselje), grozd (da vinograd dobro rodi), burence (u kući svega u izobilju), knjigu (da deca dobro uče), a najvažniji je ukras poskurica sa slovima ИС, ХC, НИ, КА (Isus Hristos pobeđuje), koji se utiskuje drvenim pečatom u sredinu kolača.

Ceo kolač premažite žumancetom, a ukras ostavite beo.

Stavite u rernu i pažljivo pecite.

Ispečen kolač izvadite iz kalupa i ostavite da se prohladi.

Posna verzija

Umesite kolač na isti način kao i mrsni, samo bez mleka, jaja i putera. Umesto putera, možete staviti margarin (od biljnih je masti i postan).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading