Bez njega nema slave: Ovako se mesi pravi slavski kolač, a otkrivamo i caku za ukrašavanje!
Nijedna slava ne sme proći bez pravog slavskog kolača! Pogledajte pravi recept i adekvatan način da ga ukrasite za predstojeću slavu...
Priprema
Ako je kvasac pivski, onda ga prvo zamesite: izdrobite ga u manjem sudu, nalijte mlakim mlekom i razbijte grudvice, pa dodajte so i brašno tako da napravite retko testo. Sud sa kvascem stavite na toplo mesto (instant kvasac se direktno upotrebljava - na svakih pola kilograma brašna ide kesica kvasca).
Dok kvasac kisne, prosejte brašno u sud za mešenje i stavite da se dobro zagreje pored šporeta.
U drugi sud stavite žumanca, šećer, parče putera i uskisli kvasac, pa sve izmešajte.
Narendajte koru limuna, dodajte po malo brašna i mesite uz dolivanje mlakog mleka dok ne zamesite testo kao za svaku pitu. Kad testo počne da se odvaja od suda i po njemu počnu da iskaču klobuci, znači da je dovoljno mešeno.
Da bi testo bilo još bolje, tokom mešenja dodajte po malo rastopljenog putera (rastopite 100 g) i pritom kvasite ruke, pa nastavljate mešenje. Ako ovako mesite testo, kolač će biti mnogo vlažniji i ukusniji.
Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom mestu pored šporeta da uskisne. Gotovo je kad napuni sud, to jest kada se udvostruči. Izručite ga na dasku.
Sastojci
|
Ukrašavanje
Izgled kolača zavisi od veštine domaćice. Pravi se u obliku okruglog hleba i peče u kalupu. Važno je da bude "prekršten", da ima šaru u obliku krsta u sredini i da bude optočen vencem od pletenica.
Ukrase ne pravite od kiselog testa, već posebno zamesite posno testo bez kvasca, jaja i mleka.
Napravite sve ono što želite u kući: ptice (za zdravlje i veselje), grozd (da vinograd dobro rodi), burence (u kući svega u izobilju), knjigu (da deca dobro uče), a najvažniji je ukras poskurica sa slovima ИС, ХC, НИ, КА (Isus Hristos pobeđuje), koji se utiskuje drvenim pečatom u sredinu kolača.
Ceo kolač premažite žumancetom, a ukras ostavite beo.
Stavite u rernu i pažljivo pecite.
Ispečen kolač izvadite iz kalupa i ostavite da se prohladi.
Posna verzija
Umesite kolač na isti način kao i mrsni, samo bez mleka, jaja i putera. Umesto putera, možete staviti margarin (od biljnih je masti i postan).
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)