Znate li ko je prvi ispekao kroasane? A čurose? Ovo su najboljih pet mitova o hrani

Autor: opušteno.rs, republika.rs

Lifestyle

24.02.2020

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da istina nije uvek onakva kakvom se čini dokazao je japanski student Yasuko Nakamachi. Krenuo je putevima kečapa i saznao da se Amerikancima pogrešno pripisuje njegov nastanak...

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Neka od jela nastala su međunarodnom saradnjom kao što je slučaj sa špagetima i mesnim kuglicama. Italijani su pravili polpete veličine golf loptica i nisu ih nikada jeli sa testeninom. Kad su italijanski imigranti stigli do Amerike sa sobom su doneli recept, ali su ga izmenili. Loptice su narasle i počele se kombinovati sa špagetima i umakom od paradajza. Razlog tome je bilo dostupnije i jeftinije meso.

Kineski kolačići iz Japana

Kineski kolačići sa porukama koje proriču sudbinu nisu izvorno iz Kine. Istražujući njihovu istoriju japanski student Yasuko Nakamachi otkrio je da su sporni kolačići nastali u Japanu. Vlasnik fabrike u blizini Kyota, treća generacija proizvođača otkrio je kako je stavljanje papirića sa porukama u slatkiše japanski običaj od davnina.

Kečap nije američki izum

Kečap se prvobitno odnosio na riblji umak, a Kinezi iz Fujiana su ga spominjali još pre 500 godina. Reč koja zvuči kao tčap i dalje ukazuje na umak u mnogim kineskim dijalektima. Ali prva verzija nikad nije uključivala paradajz nego fermentisane sardele, a zavoleli su ih stanovnici azijskih zemalja. Dodavanje paradajza američki je izum za koji se smatra da je nastao 1912. u Filadelfiji.

RepublikaFoto: AP Photo/Nicole Evatt
Foto: Ilustracija

Churros se nije rodio u Meksiku

I dalje traju rasprave jesu li ih prvi put ispekli španski pastiri, portugalski moreplovci ili Kinezi, ali Meksikanci nisu pioniri pripreme te poslastice koju voli celi svet. Prema nekim teorijama pastiri su ih pekli u tiganjima nad vatrom i nazvali prema pasmini ovaca sa Pirinejskog poluostrva. U drugoj verziji Portugalci su se u Kini upoznali sa sličnim jelom od testa i doneli ga u zemlju da bi ga pokupili Španci i malo izmenili. Latinskoj Americi predstavili su ih španski osvajači.

Američku pitu pekli su Britanci

Kultna pita sa jabukama zapravo je Britanska, a recept se može naći u kuvaru iz 1675. Po prvi put ju je spomenuo britanski pesnik Robert Greene koji je uporedio dah žene sa parom koja izlazi iz vruće pite.

Kroasani su stigli iz Beča

U 18. veku kroasani su se pekli u Austriji. Rodom iz Beča Marija Antoaneta bila je zaslužna za njihov put do Francuske. Pekari su ih oberučke prihvatili, unapredili tehniku i napravili prozračno čudo od lisnatog testa u kojem danas uživamo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading