Neverovatno koristan sastojak: Ovu namirnicu svakodnevno koristimo za ishranu, ali možemo je upotrebiti za još 13 stvari!

Autor: b92.net

Lifestyle

25.02.2020

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Limun je jedna od namirnica koju skoro svako od nas ima u kući. Upotrebljava se u velikom broju recepata, cedi se u čaj, a njegov sok može da se koristi za osvežavajuće i zdravo piće. Međutim, koristan je za još ponešto.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Evo kako da upotrebite ovaj citrus kako biste osvežili i očistili svoju kuću.

1. Očistite česmu

Presecite limun na pola i upotrebite ga kao sunđer. Stavite ga ispod česme i isperite kako biste dobili sjaj.

2. Pročistite vazduh

Ubacite narezani limun u posudu vruće vode ili ga izrežite i stavite u činiju sa sodom bikarbonom i stavite u sobu koju želite da osvežite.

3. Operite plastične posude

Svi u kući imamo plastične posude u kojima čuvamo hranu pa verovatno znate koliko su one teške za pranje. Limun će vam olakšati posao. Stavite prljave posude u činiju ili u sudoperu punu vode i stavite u njega limunov sok, koji će da reši tvrdokornu prljavštinu.

4. Očistite radnu površinu

Limunov sok pomešan s vodom u bočici sa raspršivačem čini čuda za prljave radne površine u kuhinji. Dovoljno je da samo malo prsnete ove mešavine na prljavu površinu i obrišete je krpom.

5. Operite i izbelite odeću

Ako želite da vaša bela odeća vrati svoju staru belinu, dovoljno je da tokom pranja dodate u mašinu za veš 120 mililitara limunovog soka i videćete kako čarobno deluje.

6. Očistite daske za sečenje

Masnoću i bacile sa svojih drvenih ili plastičnih dasaka za sečenje najlakše ćete ukloniti ako natrljate polovinu limuna direktno na njih. Ostavite ih malo da upiju sok koji je limun ispustio, a onda ih operite toplom vodom.

7. Uklonite buđ

Napravite smesu tako što ćete da pomešate limunov sok i so. Smesu utrljajte na sve površine prekrivene buđi ili masne površine, na pločice, radne površine, šporet i druga mesta.

8. Lakše operite masnoću s posuđa

U tečnost za sudove dodajte limunov sok koji će vam olakšati pranje masnih lonaca i posuđa.

9. Očistite WC školjku

Pomešajte boraks (natrijum borat) sa limunovim sokom kako biste napravili snažno sredstvo za čišćenje WC šolje. Osim što će se sijati nakon što je izribate, limun će za sobom ostaviti i fantastičan osvežavajući miris.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustarcija

10. Osvežite frižider

Da bi vam frižider mirisao sveže, ostavite polovinu limuna u njemu. Samo je stavite na tanjir bilo gde i on će pokupiti sve druge mirise i raširiti svoj. Zamenite ga nakon sedam dana.

11. Operite ruke

Ako ste pri pripremi obroka seckali puno luka, sigurno vam neće biti lakoda uklonite taj miris s prstiju. To je slučaj samo ako ne upotrebite limun – možete da ga pomešate sa vodom ili sa sapunom i uspećete da iskorenite nepoželjan miris.

12. Otčepite odvode

Otčepite odvode tako što ćete u njih da stavite sodu bikarbonu, a odmah nakon toga i limunov sok. Ostavite ih neko vreme da deluju pa ćete videti koliko će vam odvodi bolje "disati".

13. Očistite ogledala i prozore

Sve što vam treba za temeljno čišćenje prozora i ogledala je malo limunovog soka. Osim što će se presijavati, lepo će mirisati kada završite s čišćenjem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading