(RECEPT) Zdrava verzija slatkog zadovoljstva: Napravite sami veganski namaz od lešnika!

Autor: Republika

Lifestyle

28.02.2020

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bilo da ste pristalica zdrave ishrane ili neprikosnoveni sladokusac, namaz od lešnika će vas naterati da oližete, ne samo svoje prste, nego i činiju!

Foto: youtube.com/The Cooking Foodie
Vaš novi omiljeni slatkiš!

Za pripremu ovog jednostavnog namaza trebaće vam domaći lešnici, kakao prah (birajte kvalitetniji), ekstrakt vanile i kokosovo ulje. 

Organski lešnici i sirovi kakao, koji obiluju vlaknima i moćnim antioksidansima, čine ovaj namaz zaista zdravim izborom.  

Rafinisani šećer zamenili smo prirodnim zaslađivačem, poput meda (ili javorovog sirupa ako želite vegansku verziju), koji daje snažnu potporu vašem imunitetu. Naravno, birajte domaći, kvalitetni med.  

 

Iako ovaj namaz nije toliko fino kremast kao oni fabrički proizvedeni (više podseća na bademov maslac), vredi ga isprobati jer je reč o zdravijoj opciji, u kojoj će moći uživati i vaši mališani. 

Veganski namaz od lešnika možete bez griže savesti mazati na integralni hleb i palačinke, dodavati u mafine i druge poslastice… 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ili jednostavno pojedite kašiku-dve kada vas uhvati nezaustavljiva želja za slatkim (pritom ćete u organizam uneti samo prirodne šećere iz meda ili javorovog sirupa). 

Da pređemo na stvar!

Sastojci: 

  • 2 šoljice organskih lešnika
  • 1/3 šoljice prirodnog zaslađivača (meda ili javorovog sirupa)
  • 1/4 šoljice kvalitetnog kakao praha
  • 1 kašika kokosovog ulja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/8 kašičice himalajske soli

Priprema:

1. Zagrejte pećnicu na 190 stepeni. Lim obložite papirom za pečenje, pa po njemu rasporedite lešnike. Pecite ih 12-15 minuta.

2. Potom prebacite tople lešnike u posudu s poklopcem, pa protresite kako biste im uklonili koru (ili ih stavite u čistu krpu pa protrljajte kako bi se kora odvojila).

Očišćene lešnike ubacite u multipraktik ili kvalitetni blender, pa postupno dodajući otopljeno kokosovo ulje, miksajte oko 5 minuta – sve dok ne dobijete teksturu maslaca. 

Foto: youtube.com/The Cooking Foodie
Miksujte oko 5 minuta

3. Izmiksanim lešnicima dodajte prirodni zaslađivač (med ili javorov sirup), kakao prah, ekstrakt vanile i so.

Ponovo malo izmiksajte kako bi se sastojci lepo povezali i vaš zdravi namaz je gotov! 

Prebacite u posudu s poklopcem i čuvajte u frižideru do nekoliko nedelja – iako sumnjamo da će vam toliko dugo trajati!

Prijatno!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading