JEŠNI I VITKI: 6 pravila zdrave ishrane

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brojna pravila o ishrani dovela su do toga da više ne znamo kad smo siti, a kada gladni.

RepublikaFoto: pixabay.com
Uživajte u svakom zalogaju

Često ljudi jedu kada im je dosadno, ne razmišljajući šta je u tanjiru. Posle prejedanja, većinu uhvati panika i osećaj krivice, što smanjuje svako zadovoljstvo i uživanje u hrani. Dakle, hrana ne služi samo da zasiti, već da obogati organizam zdravim namirnicama i održi pravilan rad metabolizma. Zbog toga postoje utvrđena ponašanja za stolom kojih se svi stručnjaci i nutricionisti čvrsto drže, a ne uključuju ni gladovanja ni prejedanja. Otkrivamo šta oni tvrde da bi trebalo svakodnevno da radite prilikom konzumiranja hrane da biste brzo i lako stekli naviku da uživate u jelu i njegovom ukusu na zdrav način.

1. Jedite pažljivo

Hranjenje podrazumeva da jedete polako i daleko od bilo kakvih ometanja kao što su gledanje televizije ili korišćenje mobilnih telefona. Fokusirajte se na ono što jedete, miris, boju i ukus jela. Slušajte apetit i jedite kad osećate da ste gladni, a ne onda kada vam je dosadno. Usmerite svu pažnju prema hrani u trenutku konzumiranja, to vam omogućava da jedete više u skladu sa svojim telom i budete fleksibilni u vezi sa odabirom hrane. Imajući u vidu to da istraživanja pokazuju da kada jedete pažljivo možete da mršavite jer ne dolazi do prejedanja i konzumacije nezdrave hrane.

2. Nijednu namirnicu ne isključujte potpuno

Ne postoji hrana koja ne može da bude deo zdrave hrane ako se jede umereno, pa čak i kada je reč o tortama i kolačima. Život je prekratak da bismo uskratili sebi povremenu poslasticu. Kada sebi uskratimo neko jelo, žudimo za njim i može da preraste u opsesiju, a kada je jedemo, osećamo krivicu i smanjujemo zadovoljstvo konzumiranja "zabranjene" hrane. Zato jedete zdravo većinu vremena, a povremeno uživajte u omiljenim poslasticama.

3. Planirajte unapred

Kada odlučite da se hranite zdravo, napravite plan ishrane i namirnica. Možda deluje komplikovano, ali vrlo brzo ćete uspeti da uspostavite zdrave navike. Možete da zamrznete večeru ili da spremite kašu od semenki, žitarica, voća i mleka za brz jutarnji doručak. Stavite u torbu sitne grickalice, orahe ili suvo voće, i dobro će vam doći kada ogladnite na putu do posla. Najvažnije je da mislite unapred o ishrani za iduću nedelju i tako sebi obezbedite zdrav obrok umesto štetne brze hrane.

4. Zdrav doručak najvažniji

Doručak je obrok za čije planiranje često nemamo dovoljno vremena. Dobro isplaniran doručak daće vam energije i koncentracije za ceo dan. Istraživanja pokazuju da doručak može pomoći u postizanju i održavanju zdrave telesne težine i da će vam pružiti čitav niz važnih hranljivih materija. Preskakanje doručka može da dovede vaše telo u stanje preživljavanja, pri čemu telo pokušava da sačuva energiju tako što usporava metabolizam. To znači da postoji verovatnoća da budete "gladni kao vuk" kasnije u toku dana, odnosno ješćete tešku hranu za brzo vraćanje energije.

5. Važni probiotici

Ono što jedete može da utiče na ravnotežu dobrih i loših bakterija u stomaku. Što je više probiotika koje konzumirate, bolje funkcioniše vaš digestivni sistem, koji apsorbuje hranljive materije. Naši creva sadrže i korisne i štetne bakterije, a njihova ravnoteža je od suštinskog značaja za dobro zdravlje. Najpoznatiji prirodni probiotici su: kefir, kiseli kupus i mahunarke.

6. Ne mislite o zabranjenom

Mnogi od nas pristupaju zdravom načinu ishrane kao testu izdržljivosti. Umesto da se fokusirate na ono što ne smete da jedete, usmerite pažnju na sve hranljive namirnice koje ćete unositi u telo. Na primer, postavite sebi cilj da popijete više vode nego obično, pokušajte da dodate komad voća ujutru, a večeru obogatite omiljenim povrćem. Videćete da trošite manje vremena brinući o hrani i da uživate u onome što jedete.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading