(RECEPTI) Mršavljenje bez gladovanja! Ishrana koja je zaludela svet: Ovo je DNEVNI HRONO MENI koji se lako sprema!
U ovoj ishrani nema tačno određene količine hrane po obrocima koje treba i smete da unesete u organizam. Jedina stvar koja je karakteristična je da se obroci spremaju po tačno utvrđenoj satnici i sa određenom kombinacijom namirnica.
Zašto? U određenom dobu dana se luče određeni hormoni i enzimi koji će da svare namirnice koje ste pojeli. Da pojasnimo to na primeru. Ukoliko se ujutru luči insulin, treba izbegavati unos šećera u bilo kojem obliku jer ćete opteretiti pankreas. Znači, treba da unesete određenu vrstu hrane onda kada se luče hormoni i enzimi koji će da je svare.
U hrono ishrani obroci su podeljeni na doručak, ručak i večeru, a imate i užinu. Na taj način sprečićete da se masti nagomilaju u organizmu i da se stvori višak kilograma.
Razmak između obroka je veoma važan i treba da se kreće između 4 i 6 sati, a najbolje je da to bude 5 sati. Iskustva onih koji su poštovali ovaj režim su pozitivna i trebalo bi da se gubi od 200 do 300 grama dnevno. Ipak, ovaj režim daje ozbiljnije rezultate posle dužeg vremenskog perioda zato treba biti istrajan.
Mi vam donosimo predlog jednog dnevnog menija po hrono režimu...
Doručak: Pita sa prazilukom, pečurkama i siromSastojci:
Preliv:
Priprema: Iseckati praziluk i pečurke. Staviti u tiganj dve kašike maslinovog ulja, pa prvo prodinstati praziluk, podlivajući sa malo vode, dok ne omekša. Zatim dodati pečurke i začine. Dinstati kratko, pa u celu smesu dodati začine i izmrvljen feta sir. Obložiti pleh pek papirom, stavite jednu koru, premazati je rastvorom masti i mineralne vode koju ste pre toga zagrejali. Preko staviti drugu koru, pa i nju premaziti. Zatim dodati fil iz tiganja. Preko njega staviti još dve kore, svaku premazanu mašću i i kiselom vodom, pa opet fil, i tako dok se ne završi. Na kraju premazati kore i iseći isecite pitu na kocke. Staviti pleh u rernu na 220 stepeni. Kad kore porumene, premazati ih prelivom, pa nastaviti pečenje. Za preliv umutiti belanca, izmrviti fetu i sve to umešati sa mineralnom vodom. Povremeno ih premazivati prelivom dok se ne pita ne ispeče. |
Ručak: Punjene paprike sa orasimaSastojci:
Priprema: U tiganju zagrejati maslinovo ulje pa mu dodati sitno iseckani luk. Kad se luk malo proprži, dodati mu iseckanu šargarepu i celer. Pržiti oko 5 minuta dok se ne dobije kompaktna smesa. Dolivati ulje po potrebi. Kad se povrce proprži, dodati mu krupno seckane orahe i rižu, pa pržiti još nekoliko minuta dok orasi ne puste masnoću. Na kraju dodati paradajz sos, začiniti po želji i ukusu, pa puniti paprike. Napunjene paprike poređati u šerpu, zatvoriti ih kolutima paradajza, naliti vodom, poklopiti i kuvati oko 1 sat. Zatim prebaciti paprike u vatrostalnu činiju i dopeći ih u rerni još nekih 15 min na 220 stepeni. |
Večera: Omlet od belanaca i mladog lukaSastojci:
Priprema: Zagrejati ulje i dodati mu iseckan luk da se malo proprži. Posle toga smanjiti vatru. Viljuškom umutiti belanca i dodati ih preko luka. Smanjiti temperaturu i obavezno poklopiti. Kad belanca budu gotova, otklopiti tiganj, špatulom preklopiti belanca i prebaciti u tanjir. |
Prijatno!
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)