OVO SU NAMIRNICE KOJE ČUVAJU MOZAK: Neka budu na vašoj listi kada sledeći put krenete na pijacu!

Autor: Republika

Lifestyle

06.07.2020

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brz i stresan život odražava se na naše zdravstveno stanje, a ono što je postalo veoma teško u ludim vremenima jeste sačuvati mentalno zdravlje! Mi vam otkrivamo koje to voće i povrće treba da konzumirate kako biste očuvali bistrinu uma.

RepublikaFoto: pixabay.com
HRANA ZA MOZAK Jedite ove namirnice i učinte nešto dobro za svoje vijuge

Optimalno mentalno zdravlje najvažniji je preduslov normalnog svakodnevnog funkcionisanja u svim sferama života. Sa starenjem i dužim mentalnim naporima dolazi do odumiranjea nervnih ćelija što rezultira slabljenjem pamćenja, padom koncetracije i kongitivnih funkcija mozga.

Prijateljstva, čvrsti porodični odnosi, redovno čitanje, rešavanje enigmatskih zadataka i pravilna ishrana značajno pomažu da ostanemo mentalno aktivni.

Unos raznolikih namirnica deluje na našu bistrinu obzirom da više antioksidansa u krvi pozitivno deluje na kognitivne funkcije poput pamćenja, racionalnog donošenja odluka, razmišljanja i kreativnosti.

RepublikaFoto: pixabay.com
BOBIČASTO VOĆE Pospešuje koncentraciju i moždanu agilnost

Bobičasto voće kao što su malina, kupina i borovnica imaju visoku koncentraciju biljnih pigmenata antocijanina koji povoljno deluju na zdravlje nervnih ćelija i krvnih sudova mozga, te održavaju mentalnu agilnost.

RepublikaFoto: pixabay.com
SPANAĆ Za prokrvljenost mozga

Tamnozeleno lisnato povrće kao što su spanać i brokoli ima bolji učinak na prokrvljenost mozga od farmaceutskih lekova i sredstava za poboljšano pamćenje, poput ginko bilobe.

RepublikaFoto: pixabay.com
KURKUMA Smanjite šanse da obolite od Alchajmerove bolesti

Kurkuma je protivupalni začin koji značajno doprinosi prevenciji od bolesti demencije i Alchajmerove bolesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading