JEDITE KAO PUTIN: Otkrivamo recepte omiljenih jela ruskog predsednika!
Ruski šef države i u 64. godini može se pohvaliti izuzetnom vitalnošću, koju duguje, pre svega, raznovrsnoj hrani bez masnoća i zelenom čaju, zbog kojih izgleda mnogo mlađe.
Pije zeleni čaj od osušenih listića
Ruski šef države svaki dan pije zeleni čaj od osušenih listića, koji je podrazumevani sastojak za njegovom trpezom, zbog čega je uvek u procesu detoksikacije jer je ovaj napitak neprikosnoven kada je o izbacivanju toksina iz organizma reč. Nutricionista Mirković preporučuje da ne kupujete onaj iz kesica, već čaj od osušenih listića.
- Pravi zeleni čaj je onaj koji se nalazi u listovima, a ne u kesici. Odličan je antioksidant i sprema se tako što se lisitići potope u vrelu vodu i ostave da odstoje dva minuta, a zatim procede - objašnjava Branka Mirković.
Heljda - Putinova omiljena žitarica
Heljda, žitarica gotovo zaboravljena u većem delu sveta, i dalje je jedna od osnovnih i najomiljenijih namirnica stanovnika Rusije. Ona je u pravom smislu reči čudesna biljka: izuzetno je zdrava i hranljiva, ima mnogo proteina i veoma je ukusna. Predsednik Rusije je na svom meniju ima gotovo svakodnevno jer ga dugo čini sitim. Još od drevnih vremena ova hranljiva žitarica osnovna je namirnica naroda istočne Evrope. Rusi heljdu smatraju svojom biljkom: zabeleženo je da je oblast oko Bajkalskog jezera prvo područje na kojem se heljda uzgajala. Ruska kuhinja se s heljdom prvi put susrela krajem osamdesetih godina 20. veka, kada je snabdevanje namirnicama bilo neredovno, a izbor hrane oskudan. Rusi je zovu "grecka" i pripremaju je gotovo uz svaki obrok.
Putinova omiljena jela
Kaša od heljde
Sastojci:
- šolja heljde
- 2 šolje ključale vode
- prstohvat soli
Priprema:
Oljušteno zrno heljde stavite u tiganj i pržite četiri, pet minuta, stavite u lonac, nalijte vodom i posolite. Kada provri, poklopite i kuvajte na srednjoj vatri dok voda ne ispari. Ako želite kašu za doručak, dodajte četiri, pet šolja ključale vode.
Jagnjeći ražnjići u marinadi
Sastojci:
- kg jagnjetine
- litar jogurta
- litar vode
- manji čen belog luka
- so, biber po ukusu
Priprema:
Jagnjeće meso isecite duž vlakana na manje kocke i ubacite ih u marinadu sačinjenu od jogurta, vode, luka, soli i bibera. Meso koje ste tako izmarinirali stavite u frižider da odstoji dva dana. Nakon toga, komadiće jagnjetine ređajte na štapiće, po šest, sedam na jednom, i ponovo ih malčice posolite. Roštiljajte oko pola sata.
Losos "Baltička zvezda"
Sastojci:
- proizvoljan broj lososa
- paprika
- ruzmarin
- limunov sok
Priprema:
Losos očistite od kostiju i isecite na komade debljine jednog centimetra. Komadiće ribe uvijte u rolat i potopite u marinadu napravljenu od paprike, ruzmarina i limunovog soka. Tako obložen losos stavite na pleh podmazan biljnim uljem. Pecite u rerni oko deset minuta, dok riba ne omekša. Jelo može da se jede toplo ili hladno. Ukrasite ga pirinčem s pečurkama.
Zapečena pašteta "Terin"
Sastojci:
- 5 porcija ribe i morskih plodova
- belance
- slatka pavlaka
- šargarepa
- 100 g pistaća
- so, biber
Priprema:
Porcije delikatesne ribe i morskih plodova (crveni losos, smuđ, školjke-kapice) sameljite na mašini za mlevenje mesa dva ili tri puta. U dobijeni faširung dodajte so, biber i belance, pa sve umutite mikserom. Dodajte slatku pavlaku i mutite smesu dok ne postane kao gust mileram. Dodajte očišćene pistaće (možete i više od 100 grama) i kuvanu šargarepu isečenu na kolutiće (za ukrašavanje). Sve to zapecite u četvrtastom plehu. Kada bude gotovo, isecite na kvadratiće i poslužite. Prijatno!
Ruski boršč - tradicionalna ruska supa koja obnavlja čitav organizam
Gotovo da ne prođe dan, a da Putin ne pojede boršč, tradicionalnu rusku supu od cvekle, koja ima slatkasto-kiselkasti ukus. Ova supa je izuzetno hranljiva, ukusna i zdrava, a njena prednost je i u tome što se može pripremiti kao osvežavajuća letnja supa (s dodatkom paradajza i svežeg začinskog bilja), ili kao zimska supa - topla i hranljiva, s dodatkom kašičice kisele pavlake.
Sastojci:
- 2 velike cvekle
- 1/2 glavice kupusa, fino narezanog
- 5 krompira srednje veličine, narezanog na kockice
- 3 šargarepe srednje veličine, narezane na kockice
- 2 paradajza (opcionalno), narezanih na kockice
- 2 tikvice sitno iseckane
- šaka začinskog bilja, sitno iseckanog
- sok od jednog limuna
- kisela pavlaka (po želji)
- kašičica šećera
- 2 kašičice soli
Priprema:
Sve povrće operite i isecite na veličinu zalogaja, a crni i beli luk sitno iseckajte. Sa malo ulja propržite crni luk i šargarepu, dolijte malo vode i dinstajte nekoliko minuta. Potom dodajte paradajz, tikvice i cveklu. Zatim umešajte i malo brašna prethodno pomešano sa malo vode i začinite biberom, šećerom i solju. Pripremite supu od kocke, dodajte krompir i kupus, pa kuvajte desetak minuta. Umešajte i izdinstano povrće i kuvajte sve dok krompir ne omekša. Pred kraj kuvanja dodajte sitno iseckan beli luk i peršun, promešajte i kuvajte još nekoliko minuta.
Čorba od heljde i povrća
Sastojci:
- 150 g heljde
- jedan veliki crni luk
- 20 g maslaca
- litar proceđene čorbe od povrća
- mala šargarepa
- mali paškanat
- mali celer
- krupna so
- crni biber
- mali praziluk
- pola kašike sitno seckanog peršuna i selena
Priprema:
Prelijte heljdu vrelom vodom, procedite je i lagano, na suvo, pržite u šerpi. Iseckajte luk, dodajte heljdu, stavite maslac i pržite. Nalijte proceđenu čorbu. Na kockice naseckajte šargarepu, celer i stavite u čorbu da se kuva na laganoj vatri. Začinite solju i biberom. Ubacite praziluk iseckan na kolutiće. Neposredno pre posluživanja dodajte začinske trave.
Pogledajte kako Vladimir Putin i u sedmoj deceniji života održava svoju vitalnost
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)