DRUGI DAN SERBIA FASHION WEEKA: Mladost, talent i inovativnost

Autor:

Lifestyle

23.11.2018

14:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U dvorcu Eđšeg u Novom Sadu održana je zajednička revija finalista nacionalnog takmičenja takmičenja Fashion talent design competition u okviru koje su svoje modele predstavili Bogdan Mrša, Tara Lalić, Mina Cvetinović, kao i finalista internacionalnog takmičenja "European Fashion talent design competition", mladi dizajner iz Slovenije, Dejan Petrović.

RepublikaFoto: Svetlana Braun
Eymerik Francois imao modni performans

Kao i prethodne sezone, Serbia Fashion Week i Nacionalna komora za modu Srbije razvile su platforme za prepoznavanje i podršku mladih dizajnera - Fashion Talent Design Competition i Europian Fashion Talent Design Competition. Cilj ovog takmičenja je da se mladim dizajnerima pruži mogućnost ostvarivanja i razvitka međunarodne karijere u modnoj industriji. Najbolji među mladim talentima biće u prilici da osvoje prvu nagradu i predstave svoju kolekciju na najvećem svetskom modnom festivalu mladih talenata "FASHIONCLASH" u Holandiji.

RepublikaFoto: Svetlana Braun
Aplauz za talentovane dizajnere

Na samom početku svečanosti publika je imala priliku da prisustvuje svojevrsnom modnom performansu - stvaranju kreacija svima dobrog poznatog, sada već prihvaćenog kao domaćeg, francuskog dizajnera Eymerica Francoisa. Potpredsednik Serbia Fashion Weeka na licu mesta pokazao je kako izgleda stvaralački proces jednog kreatora. Kako on navodi, ovo je bio jedan vid podrške mladim dizajnerima, ali isto tako, želeo je da pokaže publici da to nije ni lak ni naivan posao, jer su mnogi puni predrasuda i nemaju razumevanja i poverenja u dizajnere. On je u svetu mode već dvadeset godina, pa samim tim su trenuci kada ga nešto impresionira retki. Savetuje mladima da stvaraju nešto novo, nešto inspirativno jer se samo tako mogu izdvojiti kao posebni i kao najbolji.

Prvi se posetiocima prestavio mladi dizajner i student modnog dizajna Fakulteta digitalnih umetnosti, Bogdan Mrša. Njegova kolekcija sačinjena je od sportske opreme, tamnih, crnih nijansi i predstavlja nešto inovativno i nesvakidašnje. Maraš smatra da mladi talentovani ljudi mogu menjati modnu industriju, a posle svoje revije istakao je da mu je ulazak u finale ovakvog takmičenja veoma značajan korak ka građenju uspešne karijere.

Tara Lalić svojom kolekcijom Too Much, čiju je glavnu inspiraciju pronašla u romanima Vrli novi svet Oldusa Hakslija i 1984. Džordža Orvela, prikazala je svoju viziju budućnosti. Njeni modeli sadrže na sebi 3D print: bebino lice, odraslo androgeno lice i lice starca. Takođe su u istoj tehnici štampane ruke kako bi izgledalo kao da drže odeću.

Publika je aplauzima dala podršku i talentovanoj Beograđanki, mladoj dizajnerki Mini Cvetinović, a potom i njenom kolegi iz Slovenije Dejanu Petroviću.

Posle revija upriličen je koktel na kom su gosti mogli da razmene utiske, a mladi dizajneri da uživaju u brojnim komplimentima.

Trećeg dana Serbia Fashion Weeka modni karavan seli se u Master centar Novosadskog sajma gde će se najpre održati seminar Nemestic - Digital Services for Collaboration, Design, Education and Culture. Nakon toga na programu su revije MB Contur Brand by Mira i Božica, Etno Glamur by Silvana, Jovanka Radovanović Couture, Eden Atelier,  Khan by Kristina Minnikhanova, Cristonati Couture. Na samom kraju druge večeri publici će scoje kolekcije predstaviti Marija Šabić i Boško Jakovljević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading