Znak starenja nisu samo bore i seda kosa! Iznenadićete se kad saznate šta je glavni pokazatelj

Autor: Telegraf

Lifestyle

07.01.2020

01:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoje tri faze starenja koje donose značajne promene u našem izgledu...

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Odrastali smo misleći da je starenje prirodan proces koji postepeno dodaje bore i umor na  licu. Ali rezultati nedavnog istraživanja su dokazali da se zapravo glavne promene koje dolaze sa starenjem dešavaju u tri životne faze - u 34. godini, potom u 60. i u 78. I svi prolazimo kroz ove stadijume!

To je dokazala studija u okviru koje su naučnici radili analize krvi ispitanicima, koji su pripadali različitim starosnim godina. Stručnjaci su tada primetili jedan čudan obrazac: koncentracija proteina u plazmi kod nekih učesnika je bila značajno drugaćija od ostalih. Ove razlike su primećene samo kod ljudi koji su imali 34, 60 i 78 godina.

S obzirom da celokupno stanje organizma direktno zavisi od kvaliteta krvi, istraživači su došli do zaključka da upravo u ovim godinama nastupa starenje.

Zahvaljujući ovim rezultatima, moderna medicina i kozmetiologija će se u budućnosti značajno promeniti.  Lekari bi mogli da procene kompletno stanje organizma uz pomoću testa krvi, kao i da uporede godine starosti sa zdravljem tela.

Kako da znate da prebrzo starite?

Kada se na koži pojave modrice, koje se zadržavaju i po nekoliko nedelja - ovo je razlog da se zabrinete. Normalno je da se masnice pojavljuju nakon 45. godine, ali ukoliko ih primetite u 35. to može biti znak preranog starenja. Isto pravilo se odnosi na ogrebotine. Ako tragovi ogrebotina od noktića vaših ljubimaca ne nestaju, čak ni nakon dve nedelje, ovo je znak za uzbunu.

Kada koža na rukama postane suva i tanja, a vene se sve više proziru, ovo je još jedan znak prebrzog starenja.  U slučaju da su vam ruke uvek bile takve, onda nemate zbog čega da se brinete.

Primetili ste da vam se salo nagomilava u predelu struka i stomaka, kao i na zadnjem delu ramena? Naučnici i doktori kažu da je ovo jedan od jasnih znakova da organizam loše finkcioniše.

Ukoliko uočite braon tačkice na svom licu, vratu ili dekolteu, budite sigurno da je reč o pigmentaciju- kožna promena koja se javlja kao reakcija na sunce, a obično ne počinje pre 40. godine života.

Porodica je počela da se žali da hrčete? Ne samo da ometate drugima san, već hrkanje može da ukazuje na niz različitih zdravstvenih problema. Postoji rizik od razvijanja kardiovaskularnih oboljenja i hipertenzije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading