Svi je bacamo, a nismo svesni kakve sve prednosti ima! Evo kako ulepšava i leči pomorandžina kora

Autor:

Lifestyle

12.03.2020

01:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Narandža je bogat izvor hranljivih materija, ali malo ko zna da u njenoj kori ima za 200 procenata više vlakana nego u sočnom plodu, kao i dvaput više kalcijuma. Više od 55 vrsta flavonoida i preko 170 različitih vrsta fitonutrijenata prisutno je u kori pomorandže zajedno sa različitim vrstama minerala, vitamina, pektina i vlakana.

RepublikaFoto: Photo by Aliona Gumeniuk on Unsplash
Foto: Ilustracija

Ako pojedete oko 100 grama narandžine kore, poješćete oko 98 kalorija zajedno sa 1,6 grama proteina, 24 grama ugljenih hidrata i 10,5 grama vlakana. Uz sve ovo u kori pomorandže nalazi se vrlo mala količina masti, dok holesterola i natrijuma uopšte nema.

Dobro je operite! Vrlo je važno da pre konzumiranja sperete pesticide sa kore, a to možete učiniti ovako: potopite voće u mešavinu od tri kašike soli, tri kašike limunovog soka i 2,5 decilitra vode. Posle pola sata, ocedite i isperite.

Minerali i vitamini 

Kora narandže bogata je vitaminom C, tako da jedna kašika sadrži oko 8,2 miligrama ovog važnog vitamina. Tu su još i tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), vitamin A, folat, vitamin B5 i B6, a od minerala ima kalcijuma (oko 10 miligrama) i male količine magnezijuma, gvožđa, fosfora, kalijuma, bakra, selena i cinka.

Pomaže u regulisanju viška težine

Jedan od razloga zašto ljudi ne vole da jedu koru pomorandže jeste njen gorak ukus, ali upravo taj deo najviše pomaže gubitku viška težine jer u sebi ima mnogo vlakana i sadrži mnogo manje kalorija.

* Čaj za bolje varenje

Ostavite koru da se osuši, najbolje napolju, po mogućstvu na suncu. Ali ako nemate strpljenja, onda kupite već osušenu koru. U 450 mililitara vrele vode ubacite punu kašičicu kore, ostavite da odstoji 15 minuta, a može i duže ako volite jači ukus. Ovaj napitak može da bude veoma efikasan laksativ.

RepublikaFoto: pixabay.com

* Čaj za jačanje imuniteta

Pomešajte po 25 grama šipka i cvetova lipe i po 15 grama pomorandžine kore i cvetova zove. Tri kašike mešavine prelijte s pola litra proključale vode. Neka mešavina u poklopljenoj posudi odstoji 10 minuta, a zatim je procedite. Pijte dve-tri šolje zagrejanog čaja dnevno.

* Prirodni osveživač za kuću

Miris pomorandže osvežava i budi energiju. Kore od pomorandže možete iskoristiti da napravite prirodni osveživač za vaš dom. Prelijte kore sa pola litre vode i ostavite ih preko noći da odstoje kako bi ispustile svoje sokove. U flašicu sa raspršivačem sipajte dobijeni sok i koristite ga kada želite da osvežite svoje prostorije.

Ima protivupalna svojstva

Narandžina kora sprečava i nastanak upala, što je jedan od bitnih inicijalnih faktora za razvoj mnogih teških oboljenja. Ona ima protivupalne osobine i u organizmu deluje veoma slično kao industrijski lekovi kojima je cilj da suzbiju zapaljenske procese.

Čisti pluća

Pomaže u čišćenju pluća jer igra ključnu ulogu u razbijanju sekreta i njegovom izlučivanju. Velike količine različitih vrsta antioksidanata prisutnih u narandžinoj kori pomažu u ublažavanju simptoma različitih respiratornih bolesti kao što su prehlada, grip, bronhitis, pa čak i rak pluća. Kora narandže sadrži jedinjenje poznato kao beta-kriptoksantin, za koje se dokazalo da značajno smanjuje kancer pluća.

Sprečava zatvor 

U kori narandže nalazi se velika količina dijetetskih vlakana, tzv. nerastvorivih polisaharida kao što su tanini, hemiceluloza i pektini. Ova jedinjenja pomažu u sprečavanju zatvora. Jedenje pomorandže sa korom sprečava gorušicu, kiselinu i povraćanje.

Protiv lošeg zadaha 

Ko pati od lošeg zadaha, može ga se rešiti na potpuno prirodan način žvakanjem pomorandžine kore. Ona takođe pomaže u izbeljivanju obojenih zuba, a usput ih i podstiče da budu jači. U slučaju izbeljivanja zuba, koru nije potrebno jesti, već je dovoljno unutrašnjim delom trljati zube kako bi postali svetliji.

Štiti od raka 

Sudeći prema nekoliko obavljenih naučnih studija, narandžina kora smanjuje i rizik od nastanka nekoliko karcinoma kao što su rak dojke, debelog creva i kože.

Za zdravije srce 

Jedna od vrsta polimetoksiflavona jeste nobiletin, koji je veoma prisutan u kori od pomorandže. Polimetoksiflavoni su jedinjenja koja pokazuju dobar efekat na zdravlje srca i smanjuju krvni pritisak. Rizici od upale i kardiovaskularnih oboljenja smanjuju se sa konzumiranjem ovih jedinjenja, a takođe se i smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi.

Pojačava iminitet

Narandžina kora sadrži veliku količinu vitamina A i C, što pomaže u jačanju celokupnog imunog sistema.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading