ČUDO IZ KUHINJE: Kvasac vraća kosu i kožu u život, pomaže kod anemije i osteoporoze!

Autor: srbijadanas.com

Lifestyle

23.10.2018

00:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kvasac najčešće koristimo u pripremi različitih testa, ali ovaj dodatak ishrani može da bude i odličan saveznik u nezi kože, kose, noktiju, kao i za unapređenje našeg zdravlja.

RepublikaFoto: Wikipedia

Za kožu

Pivski i pekarski kvasac predstavljaju idealan izvor hranljivih materija. Sadrži vitamine C, B i Ppi koji su zaduženi da rehabilituju kožu, dok je minerali aktivno hrane i čine je elastičnom i otpornom.

Inače, kvasac sadrži 17 vitamina, 16 amino kiselina i 14 minerala kao što su: kalcijum kalijum magnezijum, cink, bakar, fosfor i mangan...

Prija svim tipovima kože i uz pomoć kvasca postaje regenerisana, pa tako i podmlađena, lepša, hidrirana i otpornija na spoljne uticaje. Kvasac ima izrazita antibakterijska svojstva, pa se preporučuje u borbi protiv akni. Smiruje upale na koži, regeneriše suvu i oštećenu kožu, pomaže kod mitisera, briše bore i čini kožu mekom i lepom.

Maska od kvasca:

Pomešajte kvasac sa mlakom vodom.

Mešajte dok ne dobijete glatku smesu koju možete naneti na lice i ostaviti da deluje 20 minuta dok se ne osuši, a zatim isperite toplom vodom.

Masku uvek pravite od svežih sastojaka i možete je koristiti dva puta nedeljno tokom dva meseca.

U masku možete dodavati sastojke koji će dodatno nahraniti kožu.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ovo su neki od najčešćih prirodnih sastojaka koje možete da iskoristite:

Limun – odličan u borbi protiv bora i pega, ujednačava ten, hrani kožu vitaminom C i preporučuje se kod masne kože.

Med – ima antibakterijska svojstva, dubinski čisti kožu, sprečava upale i uništava slobodne radikale. Idealan za suvo lice i odličan protiv bubuljica.

Jaja – stimulišu proces obnavljanja ćelija, učvršćuju kožu, hrani i hidrira lice.

Maslinovo ulje – sprečava isušivanje i popravlja teksturu kože. Odličan protiv bora, hrani kožu i čini je elastičnom.

Ovas – hrani kožu dok amino kiseline pomažu reprodukciju ćelija. Upija masnoće iz kože i hidrira je.

Zeleni čaj – tonira lice i poboljšava cirkulaciju. Odličan za osetljivu i iritiranu kožu.

Jogurt – ima umirujuće svojstvo i odlično neguje kožu. Sadrži antibakterijska i antigljivična svojstva. Odličan je za sve tipove kože.

Za lice je najbolji pekarski kvasac i to svež koji se prodaje u kockicama. Imajte na umu da je rok trajanja svežeg kvasca dve nedelje. Ako koristite kvasac iz kesice, vodite računa da bude svetlobraon i ujednačene granulaže.

RepublikaFoto: pixabay.com

Za kosu

Kosa koja je tretirana kvascem brže raste, postaje jača i otpornija. Kvasac je štiti od pucanja, te znatno manje opada.

Maska od kvasca:

Pola kesice kvasca staviteu posudu u koju ćete takođe dodati 2 do 3 kašike tople vode.
Smesu nanesite na kosu, posebno umasirajte u koren dlake.

Ostavite da deluje pola sata i nakon toga temeljno isperite toplom vodom.

Za nokte

Zahvaljujući vitaminu B i mineralima kao što su kalcijum, gvožđe, jod i magnezijum kojima je kvasac bogat, nokti postaju jači i brže rastu. Dosta su manje sklonu pucanju i listanju.

Nokte možete negovati uz pomoć kvasca na dva načina: tako što ćete piti razmućen kvasac u čaši tople vode i to svakodnevno ili iskoristite istu masku za lice, koju ćete naneti i utrljati na nokte, ostaviti da deluje 10 minuta i isprati.

Za zdravlje

Suvi pivski kvasac predstavlja riznicu hranljivih sastojaka: belančevina, amino kiselina, ugljenih hidrata, oligoelemenata i naravno vitamina i minerala.

Kvasac sadrži i tri važna elementa: glutamin koji pospešuje eliminaciju štetnih materija, selenkoji usporava proces starenja i hrom koje je za prevenciju dijabetesa i infarkta.

Zahvaljujući mineralima i oligoelementima koji su neophodni za normalno funkcionisanje svih procesa u organizmu, pivski kvasac je odličan dodatak prirodnoj ishrani.

Kvasac pomaže protiv stresa, anemije, osteoporoze i drugih oboljenja. U privskom kvascu su uglavnom složeni šećeri, pa se zato može koristiti i u ishrani dijabetičara.

Takođe, kvasac ima veliku dijetetsku vrednost, pa se koristi u lečenju bakterijskih i gljivičnih infekcija kože, organa za varenje i zapaljenja jetre.

Prorodni je regulator holesterola i prirodni antiviotik jer kontroliše bakterije koje bi mogle da budu štetne za organizam, a istovremeno podstiče učinak bakterija korisnih za rad creva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading