DA LI SE PO ŠTENETU PAS POZNAJE?

Autor: petmagazine.rs

Lifestyle

21.07.2018

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos rasprostranjenom uverenju da način na koji se štene ponaša može da se predvidi narav psa u odraslom dobu, istraživanja pokazuju da se karakter psa može naslutiti tek posle šestog meseca života.

RepublikaFoto: pixabay.com
Karakter se naslućuje tek posle šest meseci

Osim vođenja računa o uslovima i životnom okruženju, budući vlasnici obično imaju različite želje u vezi s rasom, fizičkim karakteristikama ali i karakteristikama ličnosti psa.

Prve procene

Tipičan uzrast testiranja je sedma nedelja života, a mnogi treneri vrše procenu između prvog i desetog dana. Cilj je da se ispita sklonost ka određenom ponašanju kroz interakciju s nepoznatim ljudima, igru, istraživanje predmeta i okoline, reagovanje na iznenadni šum. Na primer, prema jednom od testova, ukoliko štene iskaže volju i nameru da donese predmet koji je bačen tokom igre, to bi trebalo da nam ukaže da će izrasti u dobrog radnog psa ili psa vodiča. Međutim, i pored rasprostranjenosti ovakvih „zvaničnih“ testova i saveta, do sada nije postojalo nijedno istraživanje koje bi podržalo pretpostavku da ponašanje tek rođenog psa može da odredi ponašanje u odraslom dobu.

 

Studija

Stefanie Riemer s Univerziteta za veterinarsku medicinu u Beču, odlučila je da prati pse rase border koli od rođenja do odraslog doba kako bi najzad ponudila odgovor na pitanje da li testovi u ranom dobu mogu da predvide buduće ponašanje. Testirala je pse tri puta – na uzrastu 2–10 dana, kako bi utvrdila njihov nivo aktivnosti, jačinu sisanja i količinu buke koju prave kad se izoluju od majke; na uzrastu 40–50 dana (takozvani krucijalni period socijalizacije) i na uzrastu 1,5–2 godine. Testovi su se sastojali od istraživanja nove sredine, interakcije s nepoznatim eksperimentatorom i predmetima, igre, konfliktnih situacija i simuliranog odlaska kod veterinara.

RepublikaFoto: freeimages.com

Rezultati su pokazali da nije bilo neke velike povezanosti između ponašanja na ranom i uzrastu 1,5–2 godine. Samo jedna od deset ispitanih crta je ostala ista, a to je aktivnost tokom istraživanja nepoznate prostorije iliti istraživačko ponašanje. Samim tim možemo da zaključimo da pre šeste nedelje ponašanje nije konzistentno niti može išta da nam kaže o budućem ponašanju šteneta. Slično se pokazalo i u jednom od prethodnih istraživanja prema kome se ličnost psa ne stabilizuje pre 86 dana života. Do tog uzrasta dešavale su se neočekivane i prilično velike promene – čak i vrlo plašljivi štenci postajali su izuzetno hrabri i neustrašivi, ali i obrnuto. Šveđani su na dobrom tragu ili su svega ovoga svesni, pa ne biraju vojne pse za Švedske vojne snage pre 15–18 meseca života, jer smatraju da su iskustva i ponašanja tokom prve godine najvažnija za određivanje kasnijeg ponašanja i temperamenta.

Odakle dolazi

Stručnjaci kažu i da zavisi i gde i kako ste nabavili psa. Studije sugerišu da su zdravstveni problemi i problemi u ponašanju češći ukoliko psa kupite u prodavnici za kućne ljubimce nego kod uzgajivača. Psi iz prodavnice su češće agresivni prema ljudskom članu porodice i strancima, više se plaše drugih pasa i imaju više problema s odvajanjem od vlasnika (separacionom anksioznošću). Slično se dešava i ukoliko usvojimo psa a da prethodno nismo videli nijednog od roditelja – 3,8 puta je veća verovatnoća da će takav pas imati probleme u ponašanju. Po svemu sudeći, kad već testovi ne mogu mnogo toga da nam kažu od budućoj ličnosti psa, bar možemo voditi računa o tome gde da nabavimo štene.

Nemojte meriti crte ličnosti pre šestog meseca života, jer je takvo testiranje nešto poput gledanja u kristalnu kuglu i gatanja u pasulj – neće vam pružiti nikakve korisne informacije, a postoji opasnost od učitavanja i pogrešnog tumačenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading