Evo kako da se pripremite za letovanje ukoliko putujete sopstvenim kolima

Autor: B92, Republika

Razonoda

18.08.2019

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odlazak na letnji odmor svima nam izmami osmeh na lice, ali zahteva i dodatne pripreme. Naročito ukoliko putovanje planirate sa sopstvenim automobilom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kada se na putovanje uputite sopstvenim prevozom, onda možete da budete slobodni da posetite i neka druga mesta sem onih za koja ste uplatili aranžman. Možete da se zaustavite u nekom obližnjem mestu i posetite više turističkih atrakcija. 

Kako bi vam putovanje bilo ugodnije, a pre svega bezbednije, morate imati na pameti sledeće savete. 

Znajte kuda idete 

Kada putujete u neka mesta gde ranije niste bili, veoma je važno da se upoznate sa putevima i uslovimakoji vas tamo čekaju, piše Top world travels. Upoznajte se sa pravilima koja morate poštovati, jer svaka zemlja ima svoja ograničenja i zabrane. Obratite pažnju na ograničenja brzine, radove na putu i moguće preusmerenje. Pratite pouzdanu navigaciju i raspitajte se kod prijatelja koji su tamo putovali za savete gde se možete odmoriti, ručati i izbeći gužve. 

Neka vam auto koji vozite bude poznat i udoban 

Verujemo da na put krećete svojim automobilom, ali ako to nije slučaj budite oprezni. Iznajmljeni automobili mogu da vam naprave problem ako ne znate gde se šta u automobilu nalazi pa pre polaska podesite sedište i upoznajte se sa unutrašnjojšću automobila. Proverite da li radi sva signalizacija, kakav je motor i da li nešto fali od rezervnih delova. Imajte na umu da morate biti spremni za hitne situacije, pa neka vam i Prva pomoć bude na spisku za proveru. Kada vozite pažnja treba da vam bude usmerena na put kojim idete, a ne na to šta se dešava u kolima. 

Isplanirajte pauze 

Veliki broj nesreća na putevima dešava se jer vozači voze umorni. Zato su pauze važne i za vozača, ali i za ostale učesnike u saobraćaju. Na vašoj navigaciji podesite obaveštenja o odmaralištima i pravite kraće pauze na svakih 2 sata vožnje. Ako osetite da ste previše umorni da biste nastavili dalje, onda napravite dužu pauzu i odmorite ili neka vas neko od drugih vozača zameni za volanom dok ne odmorite. Pogotovo vam savetujemo oprez ako vozite u neka udaljena mesta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading