Samo za najhrabrije! Pet ukletih mesta u Evropi

Autor:

Razonoda

03.11.2019

01:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stari kontinent je civilizacijska kolevka i zato je mesto na kome se nalaze brojna kulturno-istorijska znamenja, pa turisti zaista imaju šta da vide i obiđu. Međutim, neki istorijski događaji su očigledno bili toliko veliki da su lokacije na kojima su se dogodili postale uklete, a upravo ovaj aspekt postao je mamac za turiste koji vole da jure duhove.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tako postoje mnoga mesta u Evropi na kojima ne možete da prestanete da se ježite iako niste sami i nije hladno i nije mrak. Za one koji veruju u natprirodne sile taj neprijatan osećaj izazivaju duhovi koji tumaraju oko istorijskih destinacija i čekaju radoznale turiste.

Oni koji ne veruju svakako moraju da priznaju da se na ovim lokacijama dešava nešto čudno.

Kilkeni, Irska

Ovo je jedno od mesta koje važi za ukleto, pa ukoliko želite da lovite duhove, Kilkeni je mesto za to. Irski gradić za koji vezuju tragični događaji, navodno, u sebi krije pojave koje se prikazuju posetiocima. Kilkeni se nalazi oko 80 kilometara od Dablina, a prva je lokacija u Irskoj gde je održano suđenje vešticama.

Osim veštica, prikazuju se i žrtve stradale u reci 1763. godine, kada je poplava odnela most i 16 ljudskih života. To se dešava prilikom prelaska preko reke Nor u jutarnjim časovima dok je "obavijena" maglom kada se, prema pričama ljudi, ljudske figure izvijaju iznad reke, što je zaista jezivo.

Ostrvo Povelja, Italija

U blizini elegantne i blistave Venecije nalazi se ostrvo Povelja, koja nema nimalo sličnosti sa turističkim delom grada. Ostrvo se smatra ukletim sa veoma dobrim razlogom. Na njega su proterani svi oni koji su bili zaraženi kugom, a u 19. veku ovde je otvorena bolnica za mentalne bolesnike. Bolnica je zatvorena nakon što su se pojavile optužbe da doktor izvodi eksperimente na pacijentima i da su zato sklonjeni od pogleda javnosti. Ostrvo je danas zabranjeno za posetioce, mada bi i poseta verovatno bila mala...

Dvorac Brisak, Francuska

Ovaj prelepi ukleti dvorac sa zlatnim plafonima i bogatim nameštajem svedočio je mračnom događaju. Devojka po imenu Šarlota je uhvaćena u preljubi sa prijateljem svog muža, koji ih je oboje ubio. Danas ona, navodno, luta po dvoru i zauvek će biti "zarobljena" tu zbog prerane smrti. Gosti i osoblje kažu da je najčešće viđaju u kuli kapele zamka kako šeta u zelenoj haljini.

London tauer, Engleska

Krvava istorija ove građevine je obezbedila mnogo duhova. Izgrađen u 11. veku kako bi štitio aristokratiju, kasnije je korišćen kao zatvor i gubilište. Henri VI je ubijen ovde za vreme Ratova ruža, kao i tri kraljice - Ana Bolen, Katarina Hauard i Džejn Grej. Mnogi tvrde da duh Ane Bolen tumara oko mesta na kojem je pogubljena, kao i duh Arabele Stjuart, kraljičine rođake, koja je bila uhapšena zato što se udala bez dozvole kraljevstva. Godišnje oko tri miliona ljudi poseti ovo mesto kako bi se suočilo sa duhovima.

Akeršus festning, Norveška

Srednjovekovni dvorac podignut 1300. godine, a sve do 1950. godine ovde se nalazio zatvor koji je nekoliko puta bio opsedan. Zatvorenici su bili izloženi teškom fizičkom naporu, a poznato je da su se okovi i lanci koristili kako bi svi bili disciplinovani. Posetioci tvrde da se ovde neprestano čuje šapat i grebanje duž hodnika, a radnici su prijavljivali čudne osećaje - kao da ih neko gurne dok nešto rade, a nema nikoga u blizini.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading