GDE JE VAZDUH NAJČISTIJI? U Banat da očistite pluća

Autor:

Razonoda

27.09.2017

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osim stanovnika ovog vojvođanskog područja, najkvalitetniji vazduh udišu građani u Šapcu, Kostolcu, na Kameničkom visu, u Loznici, Čačku, Vranje, Zaječar, Kopaonik i Kruševac.

RepublikaFoto: pixabay.com
U Banatu se lakše diše

Vazduh u Srbiji je duplo manje zagađen nego što je to svetski prosek. Ipak, zagađenje vazduha u Srbiji je dva puta veće od preporučene vrednosti Svetske zdravstvene organizacije. Najlošiji vazduh udišu stanovnici Valjeva, Užica, Bora, Sremske Mitrovice i Beograda, dok je vazduh u Novom Sadu umereno zagađen, navodi se u poslednjem izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine. Vazduh u prestonici je najviše bio zagađen tokom grejne sezone, a glavni uzrok je više od 160.000 lokalnih ložišta u Beogradu. S druge strane, čist vazduh udišu građani u Šapcu, Kostolcu, na Kameničkom visu, Loznici, Čačku, Vranju, Zaječaru, Kopaoniku i Kruševcu.

Prema nekim istraživanjima, vazduh u Banatu je čistiji od onog kod Nijagarinih vodopada. Tvrde da je izuzetan kvalitet osiguran ozonom, negativnom jonizacijom, prirodnim aerosolima i odličnim osobinama čistoće vazduha. Ovde jonizacija čini čuda za zdravlje i sprečava određene bolesti, prenosi portal Banat.info. Ipak, u agenciji kažu da je ovakvo tumačenje čistoće vazduha preterano.

- To je slobodna interpretacija, vazduh se čisti tamo gde nastaju razblaživanja vazduha s nekom drugom vazdušnom masom koja nije zagađena. S porastom nadmorske visine vetar je najjači. Najlogičnije je da na lokacijama naseljenim na većim nadmorskim visinama vazduh bude čist. Specifično za Banat je uticaj košave, a najveću brzinu, kad prođe kroz Ćupriju i Kragujevac, dostiže upravo u Banatu, zato je vazduh u njemu čist, za razliku od nižih zona - kažu iz agencije i dodaju:

- U Srbiji je zagađenje vazduha sezonsko. Dominantno opterećenje na kvalitet vazduha u zimskom periodu čine lokalna ložišta zbog povećanja suspendovane čestice, i kad nemate kontrolu ložišta i goriva, onda se dešava štetan uticaj. Poslednjih godina najveće zagađenje bilo je u Boru zbog sumpor-dioksida iz topionice. Međutim, nova topionica u Boru znatno je smanjila koncentraciju sumpor-dioksida u vazduhu - ističu iz agencije.

Tokom 2015. godine, kad je rađeno poslednje istraživanje, 85,5 odsto stanovnika Bora, Beograda, Užica, Smedereva i Novog Sada imalo je kvalitet vazduha koji bi trebalo poboljšavati. Najveće emitovane količine štetnih materija potiču iz termoenergetskih postrojenja, proizvodnje i prerade metala, mineralne i hemijske industrije, čime vazduh postaje opasan i ugrožava zdravlje širom Srbije.

- Sve ljudske aktivnost mogu da dovedu do zagađenja. Termoelektrane su nepravedno optužene kao najveći zagađivači jer svoje materije izbacuju na velikim visinama, zato se i projektuju s visokim dimnjacima. Na primer, sumpor iz Obrenovca može da stigne do Rumunije, a kao posledica je žuti sneg - kažu u agenciji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading