ISTORIJSKA MESTA IZ BAJKE: Najlepši dvorci Evrope

Autor:

Razonoda

19.09.2017

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dvorci, kao spoj istorije i bajke, predstavljaju palate koje vekovima fasciniraju posetioce kako zbog svoje lepote i raskoši, tako i zbog priča koje skrivaju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Nojšvajnštajn zamak

 Neki su izgrađeni zbog ljubavi, drugi iz inata, neki kao letnje i zimske rezidencije, ali jedna stvar im je zajednička - predstavljaju najznamenitije građevine na svetu. Ovo je naš izbor najlepših zamaka u Evropi.

1. Alkazar od Segovije, Španija

Segovija ili, kako ga popularno zovu, španski biser, bajkoviti je srednjovekovni dvorac koji se nalazi u španskom gradiću Segovija. Služio je i kao zatvor i vojni koledž kralja Čarlsa III. Ovaj zamak krase vrtovi u formi lavirinta i ribnjaci, a danas predstavlja jedno od najpopularnijih istorijskih znamenitosti u Španiji. Zanimljiva činjenica je da je izgled zamka iz crtanog filma Snežana inspirisan upravo ovim dvorcem.

 

2. Nojšvajnštajn zamak, Nemačka

"Novi labudov kamen" bukvalan je prevod naziva zamka i jednog od najposećenijih turističkih mesta u Nemačkoj, a na godišnjem nivou ga poseti oko 1,3 miliona turista. Ovaj dvorac je pak poslužio kao inspiracija za dvorac Trnove Ružice u Diznilendu.

 

3. Mon Sen-Mišel, Francuska

Srednjovekovni dvorac na malom stenovitom ostrvu u blizini Bretanje privlači milione turista godišnje. Jedna od zanimljivosti ovog srednjovekovnog čuda jeste da je tokom plime gotovo potpuno odsečen od obale, kao i da je u početku bio samostan.

4. Fantast, Srbija

Dvorac Fantast sagradio je ugledni Bogdan Dunđerski, član najbogatije porodice u Vojvodini s kraja 19. veka. Ukoliko niste u mogućnosti da posetite dvorce u Španiji ili Nemačkoj, posetite Fantast u srcu naše zemlje i nećete biti razočarani. Ovo velelepno zdanje danas je pretvoreno u ugostiteljski objekat sa smeštajnim kapacitetima, svečanim salama i restoranom sa tradicionalnom vojvođanskom kuhinjom koji posetiocima nudi mogućnost da se bar nakratko vrate u vreme kada je Bogdan Dunđerski živeo. Na imanju dvorca nalazi se velika ergela sa više od 80 konja najplemenitije rase koje možete da jašete ili pak možete šetati baštama Fantasta, koje su izgrađene u francuskom i britanskom stilu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading