ZIMSKA IDILA: Stara planina za ljubitelje prirode i aktivnog odmora

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Muzeji, izložbe, manifestacije, crkve i manastiri, seoski turizam, uz jedinstvene prirodne i klimatske odlike Stare planine, predstavljaju veliki turistički potencijal Srbije.

RepublikaFoto: facebook.com/Hotel Stara Planina
Zabava je na Staroj planini zagarantovana

Drugo ime za Staru planinu je Balkan, po kome je zapravo celo Balkansko poluostrvo dobilo ime. Stara planina je produžetak planinskog masiva Karpati, a najviši vrh je Botev 2.736 metara u Centralno-balkanskom nacionalnom parku u Bugarskoj. Venci Stare planine su glavna prirodna linija kojom su podeljena balkanska područja toka Dunava na severu i reke Marice na jugu.

 

 

Babin zub

Velika planinska prostranstva Stare planine pokrivena su beskrajnim pašnjacima i gustim bukovim šumama, koje rastu i na 1.700 metara visokom Babinom zubu. Na Staroj planini ima mnogo voda, planinskih tokova, pitkih potoka, rečnih kanjona, markantnih stena i slapova. Celokupni rečni sliv Stare planine pripada Crnom moru. U Srbiji se sve reke sa Stare planine slivaju u Timok ili u Nišavu.

Danas je Stara planina zaštićeno prirodno dobro Republike Srbije od izuzetnog značaja, zauzima površinu od 11.400 hektara. To je jedno od najbogatijih biljnih područja Srbije, sa oko 1.190 vrsta biljaka i 51 vrstom mahovine. Osnovne vrste vegetacije Stare planine su šume, žbunasta vegetacija, travnati pašnjaci sa ispašom i određene vrste močvarnog bilja. Stara planina je značajno uzbudljivo odredište ljubitelja očuvane prirode, gde se možete zabaviti vožnjom brdskog bicikla, pešačenjem, trekingom, kanjoningom, enduro-trkama, paraglajdingom. Na Staroj planini se snežni pokrivač zadržava 120 dana.

 

 

Skijaški centar "Babin zub" čine staze na lokacijama "Konjarnik", "Sunčana dolina" "Markova livada", koja je osvetljena i za noćno skijanje. Skijalište poseduje novoizgrađenu četvorosednu žičaru "Konjarnik" s pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša, kapaciteta 1.500 skijaša na sat i ski-lift, "Sunčana dolina" ima kapacitet 1.200 skijaša na sat, uz ski-lift "Markova livada".

 

 

Stanište divljih životinja

U šumama Stare planine žive mnoge divlje životinje, među kojima su vuk i mrki medved. Tu je 1.742 vrste vaskularne flore, od čega njih 160 pripada lokalnim endemskim vrstama. U šumama Stare planine ima srndaća, lisica, vukova, orlova, poludivljih konja. Na području Stare planine ima 224 vrste ptica.

 

 

Region Stare planine odlikovala je relativno jaka seoska proizvodnja, bazirana na ovčijim i kozjim mlečnim proizvodima, a stočarstvo je bilo osnovni deo ekološke poljoprivrede zapadnog dela Stare planine. Mesni i mlečni proizvodi domaćih rasa Stare planine deo su očuvane tradicije i imaju visoku vrednost zahvaljujući svom izvanrednom ukusu.

 

 

Muzeji, izložbe, manifestacije, crkve i manastiri, seoski turizam, uz jedinstvene prirodne i klimatske odlike Stare planine, daju vrhunski ukusnu pirotsku jagnjetinu, a obeležja i predmeti tradicionalne umetnosti predstavljaju jedinstveno bogatstvo kulturnog, prirodnog i istorijskog nasleđa Stare planine. Srpski deo Stare planine udaljen je oko 70 km od Niša, 300 km od Beograda i 50 km od Pirota.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading