Ovo je UBEDLJIVO NAJBOLJA zemlja na svetu za ŽENE

Autor: elle.rs

Razonoda

15.04.2018

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako istraživanja kažu ova zemlja pruža najbolje uslove za ženski pol. Možda ste i pretpostavili da je neka skandinavska zemlja jer odavno je poznato kako skandi zemlje imaju najbolji odnos prema ženama, ali ne verujemo da ste pogodili koja država je u pitanju! Da ne dužimo - najbolja zemlja na svetu za žene je Švedska.

RepublikaFoto: pixabay.com

Švedska je poznata po mnogo čemu: saunama, zdravlju, uravnoteženim privatnim i poslovnim životom, pa i posebnoj kafi (sa kardamon kolačićima zvanoj fika). Ali ono po čemu je ova zemlja i generalno cela Skandinavija najpoznatija jeste ravnopravnost polova - što istraživanja samo potvrđuju.

Sudeći po U.S. News & World Report godišnjem "Best Countries" indeksu, Švedska je najbolja zemlja na svetu za žene. Danska, Norveška, Holandija, Kanada, Finska, Švajcarska, Australija, Austrija i Novi Zeland su ostale države iz top 10.

Pored toga što je ravnopravnost polova jedan od kamena temeljaca društva, švedska vlada ulaže novac u sve ono što zagovara: žene dobijaju besplatne ili plaćene vežbe za trudnice, i mogu da dobiju plaćeni odmor od 480 dana za sebe i partnera kada rode ili usvoje dete; te dane mogu iskorišćavati kako žele dok dete ne napuni 8 godina. (Od 41. nacije jedino SAD nemaju plaćeno porodiljsko odsustvo).

Dve trećine univerzitetskih diploma dodeljuje se ženama. Na profesionalnom planu, Švedska ima jednu od najvećih zastupljenosti žena u parlamentu - 5 žena je izabrano prvi put 1922. godine - a od 2015. 82 žene i 90 muškaraca su bili na čelu glavnih državnih ustanova.

RepublikaFoto: pixabay.com

Još neki bitni momenti iz duge istorije ženskih prava ove zemlje?

1250. godine kralj Birger Jarl doneo je zakon protiv nasilja nad ženama; 1845. odobrena su ista nasledna prava za muškarce i žene.

1921. Šveđanke su dobile pravo glasa i kandidature. 1935. godine izglasana su jednaka osnovna penziona prava za muškarce i žene.

2013. Švedska je postala jedna od nekoliko zemalja koje imaju ženskog nadbiskupa, što se dogodilo dolaskom Antje Jackelen na čelo švedske Crkve.

2002. i 2016. godine Švedska je povećala novčana sredstva za porodiljsko odsustvo.

Pored svih uspeha, Šveđanke nisu prestale s trudom. Prošle nedelje u vestima se pojavio ženski fudbalski tim koji je imena na dresovima zamenio porukama motivacije za žene, poput "Believe in your damn self". Inicijativa, pokrenuta u saradnji sa Adidasom, dobra je za žene na više načina: 10 odsto zarade od prodaje dresova otići će organizaciji mladih atletičarki.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading