(FOTO) "GRČKA TAJNA" ZA SRPSKE TURISTE: Starinski šarm, taverne, muzej vetrenjača i Posejdonova pećina

Autor: novosti.rs, Republika

Razonoda

27.08.2018

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Malo grčko ostrvo Karpatos, smešteno između Krita i Rodosa, nepoznanica je za naše turiste. Na južnom delu ostrva se nudi smeštaj turistima, brojne su taverne i radnje, dok je severni deo potpuno netaknut.

RepublikaFoto: pixabay.com

Karpatos je jedna od poslednjih "grčkih tajni" koje turisti još nisu otkrili u velikoj meri, pa na ovo parče zemlje u arhipelagu Dodekaneza treba što pre otići na odmor.

 

 

Jedno od najlepših ostrva Dodekaneza se nalazi na jugu Egejskog mora, ušuškano između Rodosa i Krita. Pošto je daleko od kopna, na njega se ne stiže brzo i lako, pa nije pogodan za masovni jednodnevni izlet, Karpatos je uspeo da sačuva stari šarm. Na južnom delu ostrva se nudi smeštaj turistima, brojne su taverne i radnje, dok su severni deo i unutrašnjost potpuno netaknuti i autentični. Do Karpatosa se stiže trajektom iz Atine (oko 24 časa) ili avionom (45 minuta).

RepublikaFoto: pixabay.com

Za Karpatos su mnogi čuli zahvaljujući egzotičnim plažama sa zlatnim peskom i kristalno čistom vodom. Ovo je idealno mesto za ljubitelje pešačenja, jer je duž celog ostrva pokriveno dobro uređenim putevima. Ipak, gostima se najviše dopada izlazak i zalazak sunca, jer ga prati tišina, kakvu je teško naći u ostalim grčkim turističkim mestima. Ovde nema gužve, pa se prisustvo turista se ne oseća.

 

 

Najveći broj turista nalazi se u mestu Amupi gde se proteže i nekoliko lepih plaža. Ostrvo ima tridesetak hotela, ali i pet muzeja, između ostalog, i onaj posvećen vetrenjačama. Velika atrakcija je i Posejdonova pećina, svetilište u kojem je bila zatočena Afrodita.

RepublikaFoto: pixabay.com

Do prelepih plaža u Amupiju, koje se nalaze blizu gradića Pigadija (ili Karpatos), lako se stiže. More je ovde toplo, čisto i veoma podseća na Karibe, jer se plaža poput lagune proteže po 70 metara i tek onda biva sve dublje. Na ovoj plaži nude ležaljke sa suncobranom (osam evra), a zbog štednje vode se naplaćuje tuširanje 25 centi. Ostale plaže su u skrivenim uvalama i, ko nema čamac, mora da pređe dosta serpentina da bi se na njima okupao.

 

 

Uprkos štednji vode, radnje su odlično snabdevene, ali suvenirnice nisu pune magneta i kineske robe. Na Karpatosu može da se iznajmi mali auto ili motor, a gužve u saobraćaju i za parkiranje nema, jer nema ni autobusa punih turista.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading