HLADNE OBLOGE I SOK OD LIMUNA: Ruski tradicionalni recepti za zaustavljanje krvarenja iz nosa

Lifestyle

14.01.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epitaksa je česta pojava u sezoni respiratornih infekcija i alergija jer upotreba kapi, maramica i jako duvanje nosa pogoduje nastanku krvarenja. Ruski lekar otkriva kako da se prirodnim putem izborite sa ovom neprijatnom pojavom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Bolesti srca i krvnih sudova, kao i uzimanje antikoagulantnih lekova mogu urokovati krvarenje iz nosa

Napici i obloge od limuna, vazelina, geranije, neki su od ruskih tradicionalnih recepata za zaustavljanje krvarenja iz nosa. Inače, krvarenje iz nosa može se javiti iz mnogo razloga, a nastaje iznenada i to u zimskim i prolećnim mesecima najčešće kao posledica respiratornih infekcija i alergija.

Stisnite nos

U cilju zaustavljanja krvarenja neophodno je palcem i kažiprstom stisnuti nosnice i tako ih držati najmanje pet minuta. Ovo vreme je obično dovoljno da se stvori ugrušak koji će zatvoriti krvni sud u nosu koji je pukao i da krvarenje prestane. Ukoliko krvarenje nije prestalo, postupak ponoviti.

- Najčešći način za zaustavljanje krvarenja jeste stavljanje tampona u nozdrve. Za to koristite gazne tampone, koji pritiskaju zidove nosnih šupljina i ubrzavaju stvaranje krvnog ugruška. Prednost gaze koja se koristi kao materijal za tamponadu nosa je njegova retikularna struktura, koja služi kao neka vrsta veštačkog tkiva, obezbeđujući formiranje jednog velikog "belog tromba" koji začepljuje nosnu šupljinu. Krvarenja iz dubljih delova nosa su retka. Krvarenje se obično javlja iznenada. Može da počne u obliku kapanja ili naglog curenja. Češće se dešava iz jedne nego iz obe nozdrve - kaže ruska doktorka Jekaterina Avdejeva, specijalista otorinolaringologije.

Česta pojava zimi

Uzroci nastanka krvarenja iz nosa mogu biti potpuno bezazlene povrede sluznice usled, na primer, čačkanja nosa, ali i vrlo ozbiljna oboljenja.

- Krvarenje iz nosa ili medicinskom terminologijom rečeno epitaksa jeste česta pojava u zimskim mesecima, što se povezuje sa sezonom respiratornih infekcija, kada je i sluznica nosa često upaljena, samim tim i bolje prokrvljena, što pogoduje nastanku krvarenja. Intenzivnije brisanje ili izduvavanje nosa u takvim okolnostima je dovoljno da do krvarenja dođe. U sezoni respiratornih infekcija i alergija nos je često zapušen, što otežava disanje, pa upotreba kapi koje sadrže vazoaktivne supstance predstavlja logično rešenje. Možete upotrebiti i različite rastvore za vlaženje sluznice, na primer, sprejove sa morskom vodom ili fiziološkim rastvorom - savetuje dr Avdejeva.

Bolesti srca i krvnih sudova, kao i uzimanje antikoagulantnih lekova takođe mogu urokovati krvarenje iz nosa. U veoma retkim slučajevima učestalo i izraženo krvarenje iz nosa povezano je sa različitim hematološkim bolestima, kao što je hemofilija. Kod ovih bolesnika postoji opšta sklonost ka krvarenju, pa se i kod manje posekotine krvarenje teže zaustavlja.

Kada se obratiti lekaru

  • Ukoliko je krvarenje intenzivno i ne može se zaustaviti primenom mera prve pomoći
  • Ako pacijent oseća slabost, ima temperaturu ili glavobolju
  • Kod krvarenja koja su izazvana povredom glave, pogotovo ukoliko je krv svetle boje

Saveti

Ako imate sklonosti ka krvarenju iz nosa, preporučuje se

  • Redovno korišćenje slanih rastvora za negu sluznice nosa
  • Uzimanje vitamina C, koji ima važnu ulogu u stvaranju kolagenih vlakana i jačanju krvnih sudova

Znaci za uzbunu

  • Velika količina krvi ulazi u usta ili grlo
  • Formiraju se krvni ugrušci
  • Krvarenje je počelo nekoliko dana nakon operacije u nosnoj šupljini ili na grlu, npr. nakon uklanjanja nosnih polipa ili adenoida

Mogući uzroci krvarenja

  • Ako osoba redovno koristi nazalne sprejove, kao što su oni za lečenje alergija, pogrešna tehnika može biti mogući uzrok krvarenja
  • U predelu nosne septule nalazi se mnogo krhkih sudova. Da bi se izbeglo oštećenje, vrh bočice treba usmeriti prema krilu nosu. Kada ubrizgate lekove u levu nozdrvu, držite bočicu desnom rukom i usmerite je levo - daleko od septuma
  • Urođeni poremećaji
  • Hronična oboljenja jetre
  • Zloupotreba alkohola
  • Zakrivljenost ili perforacija nosnog septuma
  • Tumori u nosnoj šupljini
  • Rak krvi

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading