MED I LUK ZA ZDRAVO SRCE: Saveti ruskog kardiologa za kvalitetan život posle infarkta

Lifestyle

04.02.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preporučuju se kontrole i potpuno zdravog organizma, a tradicionalna medicina savetuje kako da se lečite i ostanete zdravi pomoću prirodnih napitaka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Uzimajte kašiku meda tri puta dnevno

Od posledica infarkta srca umire veliki broj ljudi u svetu, i to samo zbog neprepoznavanja prvih simptoma bolesti i neupućenosti u važnost brzog i adekvatnog pružanja prve pomoći. Ukoliko se pomoć ukaže pravovremeno i kompletno i bolesnik na vreme stigne u bolnicu, ova bolest se uspešno sanira i leči.

Ruski kardiolozi preporučuju kontrole i potpuno zdravog organizma, a tradicionalna medicina savetuje napitke od meda, luka, badema, brusnice...

Infarkt srca (infarkt miokarda) nastaje zbog naglog prekida protoka krvi kroz krvne sudove srca, one koji snabdevaju srčani mišić neophodnim kiseonikom i hranljivim materijama. Razlog prekida cirkulacije je začepljenje krvnih sudova masnim naslagama i sitnim krvnim ugrušcima, trombovima, koji nastaju na njima. Zbog prekida protoka krvi srčani mišić počinje delimično da odumire. Nastaje smanjenje zdrave srčane mišićne mase, pa srce, organ koji je priroda stvorila da radi kao pumpa, gubi delom svoju osnovnu funkciju i na taj način remeti celokupnu cirkulaciju u telu čoveka.

Dr Sergej Tereščenko, profesor Instituta za kliničku kardiologiju na medicinskom univerzitetu u Moskvi, otkriva koji su najčešći znaci srčanog udara:

- To je bol u grudima, uz trnjenje u ruci ili vilici. Ponekad može doći do osećaja gušenja, a ako se nađete u ovakvoj situaciji, odmah uzmite nitroglicerin. I budite sigurni da je aspirin koji se mora žvakati. Odmah pozovite hitnu pomoć. Posle pet minuta, ako simptomi ne prestanu, ponovo dajte nitroglicerin i tablete acetilsalicilne kiseline - savetuje dr Tereščenko.

Simptomi bolesti obično su veoma tipični u najvećem broju slučajeva. Međutim, ne treba zaboraviti da mogu biti i nespecifični. Nekada, nažalost, i ne mora biti jasnih simptoma. Bezbolni infarkti srca (nemi infarkti) naročito su česti kod osoba koje boluju od šećerne bolesti ili nekih neuroloških bolesti. Nekada bolest može kao prvi simptom imati neku od komplikacija osnovne bolesti, na primer, jako lupanje ili preskakanje srca, nesvesticu, gušenje i slično. Zbog toga i ove simptome uvek treba tumačiti ozbiljno.

Ruski tradicionalni recepti za kvalitetniji život posle infarkta:

Nakon infekcije miokarda tokom perioda rehabilitacije možete koristiti popularne recepte tradicionalne ruske medicine. Ova sredstva takođe će pomoći da se zaštiti srce od ove strašne bolesti.

Foto: pixabay.com

MED I ČOKOLADA

Napravite smesu od čokoladnog soka sa medom u jednakim razmerama. Uzimajte kašičicu dva, tri puta dnevno.

BRUSNICA

Sameljite kilogram brusnice i 200 g luka u mlinu za meso, dodajte 100 g meda. Promešajte i ostavite tri dana da odstoji. Uzimajte kašičicu dva puta dnevno pre obroka.

LUK I TOPLA VODA

U 300 ml tople prokuvane vode naseckajte dve, tri glavice belog luka, ostavite sedam, osam sati da odstoji. Pijte ovu infuziju u pola šolje pre svakog obroka.

LIMUN

Žvaćite limun, koji je bogat esencijalnim uljima i poboljšava funkciju srca.

KAJSIJE

Jedite 100-150 g dnevno sušenih kajsija.

MED I VOĆE

Uzimajte kašiku meda tri puta dnevno. Možete ga razblažiti u čaši tople vode ili jesti s voćem. Med ima blagotvoran efekat na srčani mišić i poboljšava snabdevanje krvlju.

ORASI I HELJDA

Uzmite 100 g oraha i promešajte sa dve kašike heljde i meda. Jedite jedan dan u tri podeljene doze. Orah sadrži magnezijum, koji ima diuretički efekat, kao i kalijum, koji uklanja natrijum iz tela i pun je gvožđa, bakra, kobalta, cinka i vitamina B6, koji su neophodni za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

BADEM

Za organizam koji je pretrpeo srčani udar preporučuje se korišćenje badema, minimum 100 grama dnevno.

Foto: pixabay.com

MED, LIMUN I LUK

Uzmite kilogram meda, 10 limunova, pet glavica luka. Iscedite sok iz limuna, dodajte narendani beli luk i med. Sve pomešajte i ostavite da odstoji sedam dana. Uzimajte kašičicu dnevno. Posebno se preporučuje za anginu sa ozbiljno kratkim dahom.

ŽEN ŠEN

Uzmite 20 g korena cveta žen šena i 0,5 kg meda. Koristite sedam dana i promešajte pre svakog konzumiranja. Uzimajte tri puta dnevno četvrtinu kašike (posebno je dobro za one sa niskim hemoglobinom).

Saveti dr Tereščenka

Nakon prebolelog infarkta srca neophodno je:

  • odabrati lekara kardiologa
  • poštovati sve njegove savete
  • uzimati redovno propisane lekove
  • pratiti efekte lekova, pre svega moguće neželjene pojave
  • dolaziti na redovne kardiološke kontrole
  • lečiti i kontrolisati eventualne druge bolesti
  • kontaktirati sa lekarom u slučaju novih tegoba i pre zakazane kontrole

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading