ISHRANOM REGULIŠITE DEČJU HIPERTENZIJU: Prirodni ruski lekovi protiv visokog krvnog pritiska kod mališana

Autor:

Lifestyle

04.03.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao i kod odraslih, visok krvni pritisak kod dece može da uzrokuje ozbiljne i dugoročne zdravstvene posledice, kao što su bolesti srca, bubrega, srčani i moždani udar.

RepublikaFoto: pixabay.com
Pet odsto dece pati od hipertenzije

Iako je većina ljudi mišljenja da samo odrasli mogu da imaju povišen krvni pritisak, analize pokazuju da čak pet odsto dece pati od ove bolesti. Hipertenzija poslednjih godina pogađa sve veći broj mlađih, dok je u prošlosti zahvatala samo ljude starijeg uzrasta. Danas pak nema pravila.

Najpre treba reći da je krvni pritisak sila koja podstiče krv da teče kroz vene. Pod normalnim okolnostima, srce pumpa krv kroz vene po celom telu. Te vene se šire i sužavaju kako bi održale cirkulaciju krvi.

Ipak, kod osoba koje imaju visok krvni pritisak, krv teče vrlo jako i udara o zidove krvnih sudova, što može uzrokovati oštećenja vena, srca i drugih organa.

Foto: pixabay.com

Kod odraslih je visok krvni pritisak poprilično lako dijagnostikovati i lečiti. Deca mogu da imaju iste analize, ali interpretacija dobijenih nalaza može biti malo teža. Pedijatar će kod analize uzeti u obzir detetovu starost, pol, visinu i težinu.

Kao i kod odraslih, visok krvni pritisak kod dece može da uzrokuje ozbiljne i dugoročne zdravstvene posledice, kao što su bolesti srca, bubrega, srčani i moždani udar. Ruska doktorka Alena Pereckaja ističe da su faktori rizika za nastanak hipertenzije uglavnom gojaznost i genetska predispozicija, ali i neki drugi zdravstveni problemi, kao što je apneja (trenutni prekid disanja u snu) i bolest bubrega.

- Prema pravilu, visok krvni pritisak se kod dece do 10. godine javlja zbog oštećenja bubrega. Kod mališana od 11 do 15 godina, hipertenzija se javlja zbog gojaznosti i visokog nivoa holesterola u organizmu - objašnjava dr Pereckaja i dodaje da ova bolest može biti nasledna, te da na nju utiče i genetska predispozicija.

Veliki broj mališana danas jede više nego što je potrebno za njihov organizam ili se pak hrane potpuno nezdravo. Potrebno je obratiti veliku pažnju na kvalitet detetove ishrane.

Takođe, veliki broj njih ne učestvuje ni u kakvim fizičkim aktivnostima tokom dana. Vode sedelački način života, čime se povećava rizik od nastanka gojaznosti.

Generalno, lečenje visokog krvnog pritiska kod dece ne razlikuje se od lečenja hipertenzije kod odraslih osoba. Ukoliko je dete gojazno i to je uzrok nastanka hipertenzije, važno je da promene način ishrane. Unos soli, šećera i masti treba da bude ograničen i kontrolisan, a konzumacija voća i povrća učestalija.

RECEPTI

Sirće i soda bikarbona

Sastojci:

  • Foto: pixabay.com
    čaša vode
  • 1/8 kašičice sode bikarbone
  • kašika jabukovog sirćeta

Priprema: Pomešajte kašiku jabukovog sirćeta sa osminom kafene kašike sode bikarbone u čaši vode. Da biste dobili najbolje rezultate, konzumirajte ovaj napitak dva puta dnevno.

Sirup od šipurka

Sastojci:

  • kašičica sirupa od šipurka
  • 2 kašike kefira
  • pola kašičice meda
  • banana

Priprema: Bananu ubacite u blender i sameljite, pa dodajte malo cimeta u prahu. Sjedinite sa kefirom, sirupom od šipurka i medom, a zatim sve dobro pomešajte.

Odvar od lekovitog bilja

Sastojci:

  • 80 g korena omana
  • 50 g ovsa
  • 30 g meda

Priprema: Ovas temeljno operite, stavite u lonac sa pet litara vode i ostavite da proključa. Nakon toga, ostavite ovas da odstoji četiri sata. Dobijenim odvarom prelijte koren omana, stavite dobijenu smesu da se ugreje do ključanja, skinite sa vatre i ponovo ostavite da odstoji oko dva sata. Uzimajte trećinu čaše tri puta dnevno tokom dve-tri nedelje.

Lubenica

Ovo voće ne samo da uklanja višak tečnosti iz organizma, čisti bubrege i smanjuje holesterol već se i efikasno bori protiv hipertenzije. U tu svrhu se ne koristi celuloza nego suve kore i njene semenke. One se melju i konzumiraju dva puta dnevno po jedna kašičica.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ostala narodna sredstva

  • SOK OD CVEKLE U sok ovog korenastog povrća dodajte pčelinji med. Pijte po jednu kafenu kašiku ove smese pet puta dnevno
  • CRNA RIBIZLA Od ovog voća napravite čaj ili suve crne ribizle dodajte u jelo
  • NANA Napravite čaj od mente, koji možete da pijete i trljate u vrat da biste snizili pritisak
  • ALOJA VERA Svakog dana sok od aloje razblažite u 50 ml i pijte po jednu kafenu kašičicu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading