Žene koje konzumiraju ovu namirnicu imaju veći rizik od pojave raka dojke
Ako već imate slučaj karcinoma dojke u porodici, za vas je ova informacija posebno važna! Naročito zato što je dosadašnjim studijama utvrđeno da se ova opaka bolest javlja kod onih koji imaju genetske predispozicije.
Foto: pixabay.comIstraživači su otkrili da prečesto uživanje u jelima sa junetinom, svinjetinom i jagnjetinom izlaže žene većem riziku od raka dojke.
One žene koje jedu crveno meso ugrožene su znatno više - rizik od razvoja karcinoma dojke veći je za 23 odsto! Novim istraživanjem obuhvaćeno je 42 hiljade žena, a postavljena je dijagnoza karcinoma dojke kod 1536 ispitanica. Sve obuhvaćene su već imale karcinom dojke u porodičnoj istoriji.
Najmanji rizik otkriven je kod žena koje su najmanje jele crveno meso, a 15 odsto je bio manji rizik kod onih koje su jele piletinu.
Foto: pixabay.comNavike u ishrani utvrđene su pomoću upitnika, a stil života je potvrdio i da žene koje češće jedu meso takođe konzumiraju ukupno više kalorija, veća je incidenca da puše i da piju alkohol.
Studiju je obavio američki Nacionalni institut za zdravlje i ekologiju, a dr Dejl Sendler kaže da slika nije u potpunosti jasna jer nije sigurno kako bi se faktori rizika odrazili kod žena bez slučajeva karcinoma u porodičnoj istoriji.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.

Komentari (0)