Žene koje konzumiraju ovu namirnicu imaju veći rizik od pojave raka dojke
Ako već imate slučaj karcinoma dojke u porodici, za vas je ova informacija posebno važna! Naročito zato što je dosadašnjim studijama utvrđeno da se ova opaka bolest javlja kod onih koji imaju genetske predispozicije.
Istraživači su otkrili da prečesto uživanje u jelima sa junetinom, svinjetinom i jagnjetinom izlaže žene većem riziku od raka dojke.
One žene koje jedu crveno meso ugrožene su znatno više - rizik od razvoja karcinoma dojke veći je za 23 odsto! Novim istraživanjem obuhvaćeno je 42 hiljade žena, a postavljena je dijagnoza karcinoma dojke kod 1536 ispitanica. Sve obuhvaćene su već imale karcinom dojke u porodičnoj istoriji.
Najmanji rizik otkriven je kod žena koje su najmanje jele crveno meso, a 15 odsto je bio manji rizik kod onih koje su jele piletinu.
Navike u ishrani utvrđene su pomoću upitnika, a stil života je potvrdio i da žene koje češće jedu meso takođe konzumiraju ukupno više kalorija, veća je incidenca da puše i da piju alkohol.
Studiju je obavio američki Nacionalni institut za zdravlje i ekologiju, a dr Dejl Sendler kaže da slika nije u potpunosti jasna jer nije sigurno kako bi se faktori rizika odrazili kod žena bez slučajeva karcinoma u porodičnoj istoriji.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)