Dijeta koja će vaš stomak učiniti savršenim: Nije potreban veliki napor, ali postoji caka
Jelovnik koji je nastao kao dijetetski pristup regulisanju hipertenzije, podrazumeva da su svaki dan obavezni doručak, ručak i večera sa dve užine. Poput mnogih zdravih dijeta, i ova je prvobitno nastala kao prevencija određenih bolesti, dok se vremenom usmerila i na gubitak kilaže.
Ova dijeta može da pomogne da dođete ravnog stomaka bez trunke masnih naslaga, i velikog odricanja. Ipak, kako ovo nije restriktivna dijeta, sam proces mršavljenja može teći sporije, pa nije predviđena za nestrpljive koji žele da odmah vide rezultate.
Dozvoljena je konzumacija nemasnog mesa, ribe, pasulja, sočiva, soje, jaja, niskomasnih sireva, jogurta, biljnih ulja, orašastih plodova i svog povrća.
Zabranjene su sve žitarice i proizvodi od njih, slatkiši, gazirani sokovi, alkohol, pića sa kofeinom, mleko i mlečni proizvodi, margarini i voće u bilo kom obliku. Potreban je što veći unos tečnosti, bilo da je u pitanju voda ili blagi biljni čajevi. Za užinu, najbolje je konzumirati semenke ili povrće.
Preporuka je da se izbegnu naporne fizičke vežbe, a umesto toga jednostavno možete da odvojite pola sata dnevno za šetnju.
PRVI DANDoručak: Jaje, kriška pečene slanine i čaša soka od paradajza. Za užinu kriška sira i šargarepa Ručak: Pileća prsa pečena na žaru i porcija zelene salate sa maslinovim uljem. Za užinu malo nemasnog sira i celer Večera: Goveđi hamburger pečen na žaru i povrće po izboru kuvano na pari |
DRUGI DANDoručak: Omlet od dva jaja, parče pečene govedine i paradajz. Za užinu čaša jogurta i deset oraha Ručak: Konzerva tune sa malo majoneza, sitno seckanog luka, "vegete" i bibera. Služiti uz porciju salate od paradajza, krastavca, luka i zelene salate. Za užinu šaka neslanog prženog kikirikija Večera: Prženi losos sa mešavinom povrća |
TREĆI DANDoručak: Komad ćuretine, parče sira i čaša soka od povrća po izboru. Za užinu jedna kašičica maslaca od kikirikija i celer Ručak: Veliki paradajz punjen sirom, mladim crnim lukom i odabranim začinima. Za užinu kašika humusa i sveže povrće (paprika, paradajz, celer, luk, kupus). Za užinu celer i kriška sira Večera: Salata od pasulja sa porcijom zelene salate |
ČETVRTI DANDoručak: Omlet od dva jaja, parče pečenice i čaša soka od brusnice. Za užinu šolja nemasnog mleka sa malo badema Ručak: Pečeno pileće belo meso, salata od kupusa i šargarepe i čaša soka od limuna bez šećera. Za užinu kriška sira i četiri-pet čeri paradajza Večera: Bareni brokoli i čaša soka od zelenog povrća |
PETI DANDoručak: Sok od brusnice, malo suvog mesa ili pršute, paradajz i komad sira. Za užinu šolja kakaoa i šaka badema Ručak: Pečena ćuretina sa šargarepom i salata po izboru. Za užinu čaša jogurta sa malo indijskog oraha Večera: Pečena riba sa maslinovim uljem, šargarepom i ruzmarinom |
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)