Trudnice, ovo morate da znate: Evo šta se dešava sa vašm kosom nakon porođaja!

Autor: opušteno.rs, republika.rs

Lifestyle

04.03.2020

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trudnoća je san svake žene. Samo saznanje da devet meseci ispod svog srca nosite biće koje je poteklo od vas je divan osećaj. Ali, kao što menja vaše telo, da li ste znali da i sama trudnoća kroz stres menja i vašu kosu? Evo šta se dešava sa njom nakon porođaja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Od bujnog rasta do ispadanja.

Opet su hormoni krivi za sve. Tako bi mogao najkraće glasiti odgovor na pitanje šta se to događa sa kosom tokom trudnoće i nekoliko mjeseci nakon porođaja. Hormonske promene razlog su da tokom trudnoće kosa deluje gušće i bujnije zbog većeg broja vlasi u fazi rasta.

Zbog promene u brzini rasta kosa deluje deblje, pa mnoge trudnice znaju reći da im kosa nikada nije bila lepša, posebno u drugom tromesečju trudnoće kada poprimi poseban sjaj. Ali, iako se naizgled većini trudnica čini kako im je naraslo više kose, zapravo se događa suprotan proces, zbog hormona gube manje kose nego inače.

Hormoni čuvaju vlasi od ispadanja, pa se tako opadanje kose odlaže, a uobičajni period rasta kose produžuje. Tako je više vlasi u fazi rasta nego što je inače slučaj, a faza opadanja kose uslijediće vrlo verovatno nakon porođaja.

RepublikaFoto: instagram.com/kayluhskolors
Foto: Ilustracija

Šta pomaže kod opadanja kose nakon porođaja?

Nakon porođaja, najčešće kad beba navrši dva ili tri meseca, hormonski status se u organizmu menja, i tada sledi razdoblje pojačanog ispadanja kose koja je u trudnoći blistala. Neke žene imaju takvo iskustvo da su ostale bez čitavih pramenova kose odmah nakon porođaja.

Kod većine se faza opadanja vlasi događa nekoliko meseci nakon bebinog rođenja. Žene to obično povezuju sa dojenjem, pa se mnoge zapitaju koliko će im kose ostati budu li dojile bebu sve do navršene godine dana.

Sa dojenjem ne treba prestati, stanje se najčešće stabilizuje i kosa vrati u pređašnji izgled nakon nekoliko meseci. Nije loše ipak u dogovoru sa lekarom napraviti analizu krvne slike kako bi se proverio status gvožđa u organizmu, pa prema potrebi dodatno uzimali vitaminsko-mineralni preparati za dojilje.

Trebalo bi posebnu pažnju posvetiti nezi kose, koristiti blage, neutralne šampone, i što je manje moguće izlagati kosu tretmanima farbanja, minivala, uvijanja i sličnim postupcima. Iako kod nekih žena kosa nakon trudnoće i porođaja ostane trajno promenjena, kod većine se vrati u pređašnje stanje, samo za to treba vremena, treba i do godinu dana za njeno obnavljanje i jačanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading