NIŠTA BEZ MAME, ALI... Brižan tata za srećan život

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deca iz porodica gde su oba roditelja spremna da se posvete vaspitanju deteta i oblikovanju njegove ličnosti, kada odrastu, postaju sigurnija u sebe, bolje razumeju međuljudske odnose, psihički su stabilnija, svesna svojih sposobnosti i spremnija da se uhvate ukoštac sa problemima.

 

RepublikaFoto: pixabay.com
Tatino interesovanje za dete ima posledice po mališanovo samopouzdanje

Uloga oca podjednako je važna za devojčice i za dečake. Deca iz porodica gde su oba roditelja spremna da se posvete vaspitanju deteta i oblikovanju njegove ličnosti, kada odrastu, postaju sigurnija u sebe, bolje razumeju međuljudske odnose, psihički su stabilnija, svesna svojih sposobnosti i spremnija da se uhvate ukoštac sa životnim situacijama.

Otac i majka unose potpuno drugačije osobine u način ponašanja deteta i svako od njih različito doprinosi njegovom razvoju. Predstavljamo vam razloge zbog čega očevi ne bi trebalo da odsustvuju u periodu razvoja deteta i koliko nedostatak očeve pažnje može da ugrozi razvoj ličnosti kako malog deteta, tako i deteta školskog uzrasta.

  • OD PRVOG DANA Ponekad se uloga oca u životu deteta, posebno bebe, čini sporednom, jer je u prvoj godini dete orijentisano prvenstveno na majku. Očevi nisu svesni, zapravo, koliko je u tom periodu njihovo učestvovanje važno za kasnije odrastanje. Od prvog dana, važno je da tata neguje, kupa, hrani, nosi i igra se sa bebom.
  • PODRŠKA MAJCI Samom brigom oko deteta otac nesvesno utiče na samopoštovanje i moralni razvoj bebe. Izuzetno je važna i sigurnost koju on pruža majci kako bi ona istu prenela na dete.
  • AUTORITET Kako dete raste, raste i uloga oca u njegovom životu. Dete već u vrtiću počinje da idealizuje oca, doživljava ga kao zaštitnika, snažnog i nekog ko sve može i zna. Kada dete između treće i pete godine počne da doživljava oca na nov način, očevi bi trebalo da pred svoju decu postavljaju zahteve kako bi ih pripremili za zahteve budućih autoriteta učitelja, profesora.
  • VODIČ KROZ MEĐULJUDSKE ODNOSE Deca imaju potrebu za granicama, a dobar deo tih granica trebalo bi da uspostavi otac. Način odnošenja oca prema detetu, njihova igra i razgovor predstavljaju neposrednu vezu deteta sa spoljnim svetom i onim što ih čeka kada odrastu. Majke često ne mogu da uspostave "drugarski odnos" i takav vid komunikacije, pa uloga vodiča kroz međuljudske odnose pripada ocu, uz pomoć oca dete se vrlo lako prilagođava novom društvu.
  • PRIMER MUŠKOSTI Dok je dečacima otac model za identifikaciju, devojčicama je primer odnosa sa suprotnim polom. Otac stvara bliskost sa svojim sinom najčešće kroz igre "izazivanje"- rvanje, takmičenje, zadirkivanje, nadmudrivanje. Takođe, ono što je vrlo važno za bliskost oca i sina jeste uključenost u zajedničke aktivnosti. U tim situacijama dete uči kako izgleda uloga muškarca. Kada odrastu, imaju veće samopouzdanje i jasniju sliku muškarca, oca i supruga koju slede. Važno je da tata to može da prihvati i da mu to ne stvara dodatni pritisak.
  • SAMOPOUZDANJE Uticaj oca tokom školske dobi pozitivno deluje na detetovo samopouzdanje. Ohrabrujući decu u novim izazovima, očevi im pomažu ne samo u savladavanju novih veština nego i u razvoju samopoštovanja i preuzimanja odgovornosti za sopstvene postupke.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading