SUTRA JE VELIKI ČETVRTAK, A OVO JE OBAVEZNO ZA ZDRAVLJE, SREĆU I LEPOTU: Svaka ŽENA ovo mora da uradi!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za sutrašnji dan u narodu postoje mnogobrojni običaji i verovanja.

SUTRA JE VELIKI ČETVRTAK, A OVO JE OBAVEZNO ZA ZDRAVLJE, SREĆU I LEPOTU: Svaka ŽENA ovo mora da uradi!

Foto: printscreen/TV Hram

Veliki četvrtak

Pravoslavni vernici slave Veliki četvrtak u sećanje na poslednje obedovanje Isusa Hrista, poznato kao Tajna večera.

Na Veliki četvrtak, obeležavaju se četiri događaja: sveto pranje nogu učenicima, Tajna večera, čudesna molitva i izdajstvo sina Božijeg. Tog dana u hramovima se služi liturgija Svetog Vasilija velikog, a na Veliki četvrtak je ustanovljena i Sveta tajna pričešća, zbog čega se veruje da će i najvećim grešnicima koji se tog dana pričeste biti oprošteni grehovi. 

Prema jevanđelskim zapisima, Hristos je na Tajnoj večeri blagoslovio hleb i, podelivši ga apostolima, rekao: "Ovo je telo moje koje se za vas lomi radi oproštenja grehova". Zatim je uzeo čašu vina i dodao: "Pijte iz ove čaše svi, ovo je krv moja Novoga Zaveta, koja se proliva za vas i za mnoge, radi otpuštanja greha".

Hristove reči se na Veliki četvrtak, ponavljaju na liturgijama pre pričešća vernika, po uzoru na prvu pričest Hristovu i njegovih apostola.

Praznik je jedan od dana određenih za pričešće vernika, koji su poštujući pravoslavni kanon, "postili na vodi" najmanje pet poslednjih dana.

Foto: Unsplash/ Oleg Bilyk

Verovanja na Veliki četvrtak

Verovanja na Veliki četvrtak

Jedan od najstarijih običaja, koji se i danas neguje, jeste prečišćavanje vode. Nekada se u vodu ubacivao srebrni novčić, a verovalo se da na ovaj dan treba deca i odrasli da se okupaju izvorskom vodom kako bi imali lepotu, sreću i zdravlje tokom cele godine. Ovaj običaj naglašava važnost vode kao simbola čistoće i obnavljanja.

Prema starom verovanju, devojke su se na ovaj dan posebno umivale, čistile lice i negovale kožu. Tradicionalno umivanje predstavlja simboličan čin čišćenja i pripreme za prolećne dane.

Na sutrašnji dan takođe se detaljno čisti kuća, kako bi se dom pripremio za Vaskrs. Ovaj običaj ima duboko ukorenjeno značenje, jer simbolizuje čišćenje od zimskog tereta i pripremu za prolećni preporod. Čišćenje doma predstavlja ritual koji označava početak novog ciklusa i stvaranje prostora za svežinu i novi početak.

Sveća kao simbol svetlosti i nade

Prema običaju, u domu se pali sveća koja se palila inače za praznike - slavska sveća, sveća od Badnje večeri ili Božića. Ova praksa naglašava simboliku svetlosti kao znak nade i duhovne čistoće. Paljenje sveće na ovaj dan predstavlja tradicionalni način obeležavanja prolećnog equinoxa i pozdravljanja novog godišnjeg doba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading