RUSKA ZAŠTITNA KREMA: Ulje iz semena maline najbolja odbrana od sunca

Autor:

Lifestyle

29.05.2018

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Morate se štititi od sunca svakodnevno tokom sunčanih dana, nevezano za to da li idete na plažu, posao ili šetnju, objašnjava dr Elena Filonenko i predlaže prirodne preparate za mazanje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Preporučeno dnevno vreme sunčanja je 20 minuta

Kokos, masline, krastavci, šargarepa, poznati su sastojci krema za zaštitu od sunca, ali ruski lekari ističu da se najbolje i najskuplje ulje koje brani od UV zraka dobija iz semena maline.
Bliži se leto, a sa njim i opasnost od sunca! Rizik od dobijanja raka kože drastično je povećan poslednjih godina, a kreme sa najvećim faktorom ne pružaju više dovoljnu zaštitu od UV zračenja. Naime, osobe koje na suncu izgore samo pet puta do svoje 20. godine imaju čak 80 odsto veći rizik da obole od kancera kože!

Foto: pixabay.com

Izbegavajte UV zrake

Ruski dermatolozi predlažu korišćenje prirodnih metoda za zaštitu od sunca i UV zraka. One podrazumevaju brojne preparate, kreme, losione koji se mogu napraviti u kućnim uslovima.

Profesor i rukovodilac istraživačke grupe za melanom na institutu Hercen u Moskvi dr Elena Filonenko, kaže da je izlaganje veštačkim i prirodnim UV zracima najopasnije za kožu.

- Rizik od karcinoma kože povezan je sa povećanim izlaganjem UV zracima, tako da je najbolje uopšte se ne izlagati štetnom zračenju. Ipak, ako neko želi da ima tamniji ten, onda bi trebalo da koristi prirodne proverene kreme, koje ljudi mogu i sami napraviti. Nažalost, moje iskustvo govori da je najveći broj obolelih od raka kože među narodima koji žive u krajevima sa najviše sunca. Tačnije, izlaganje suncu je opasno, a kreme mogu samo malo ublažiti štetan efekat - objašnjava dr Filonenko.

Opasne visoke temperature

Ne postoji osoba koja ode na more, a ne ode na plažu da se sunča, međutim, važno je znati da UV zraci dopiru do našeg organizma i na ulici, u parku ili bilo gde na otvorenom prostoru tokom tropskih letnjih temperatura.

- Iz tog razloga kreme i metode za zaštitu od sunca moraju se primenjivati u svakodnevnom životu, nevezano za to da li idemo na plažu, bazen ili na posao, trčanje, vožnju bicikla, šetnju - kaže dr Filonenko.

Recepti i saveti ruskih dermatologa

Maslinovo ulje i limunov sok

Foto: pixabay.com

Počnite sa hranljivom maskom koja će zaštititi kožu od pucanja i vremenskih uticaja (najbolji recept za normalnu i suvu kožu):

Razblažite sirovo jaje i dodajte:

  • 1 kašičicu maslinovog ulja
  • 1 kašičicu limunovog soka

Ova maska stavlja se na očišćenu kožu lica. Ostavite je da se potpuno osuši, a onda isperite toplom vodom. Nanosite je pola sata pre nego što izađete na sunce.

Uljane maske

  • Ulja od avokada, semena susama i semena malina odbijaju sunčeve zrake
  • Karita maslac, jojoba i kokosovo ulje štite kožu i daju mu lepu boju
  • Ulje badema i lešnika štiti duboke slojeve epidermisa od starenja
  • Naneti odgovarajuće ulje na kožu i sačekati dok se ne absorbuje. Ostatke ulja uklonite vlažnom pamučnom gazom

Univerzalni recept za zaštitu od sunca, pogodan za sve vrste kože

U jednu posudu sipajte šoljicu maslinovog ulja i zagrejte na niskoj temperaturi. Pažljivo dodajte 30g pčelinjeg voska, razbijenog na komade. Vosak neprekidno mešajte, tako da se ravnomerno topi
Kada smesa postane homogena i krema se ohladi, možete je sipati u staklenu ili keramičku posudu sa čvrstim poklopcem. Pazite da pri nanošenju na kožu slučajno ne uđe u oči ili respiratorne organe

Foto: pixabay.com

Krema od aromatičnih ulja:

  • Uzmite 10g kokosovog ulja
  • 25g kakaovog putera
  • 60g ši putera
  • 5g pčelinjeg voska

(Sve u čvrstom obliku)

Topite sastojke u emajliranim posudama. Ohladite smese na 40 stepeni, lagano mešajte i dodajte 15 do 20 kapi esencijalnog ulja šargarepe. Kremu čuvajte u staklenoj posudi sa poklopcem u frižideru. Iako će se ohladiti, ostaće u tečnom stanju. Kreme mogu da stoje samo 2 do 3 meseca. Pre upotrebe ove kreme, isprobajte je na posebnom, manjem delu kože i pazite da ne uzrokuje alergiju.

Crveno ulje

Ima zaštitni faktor od 28 do 50, a dobija se iz semena malina hladnim presovanjem i smatra se najskupljim i retkim uljem za sunčanje. Najčešće se koristi u kombinaciji sa drugim uljima.

Najvažniji sastojci ove kreme:

  • 1/2 kašike bademovog ili maslinovog ulja
  • 1/4 kašike kokosovog ulja
  • 1/4 kašike pčelinjeg voska
  • 2 kašike oksida cinka

Dodatni sastojci:

  • 1 kašičica semena crvenih malina
  • 1 kašičica semena šargarepe
  • 1 kašičica ulja vitamina E
  • 2 kašike ši putera
  • Eterična ulja, ekstrakt vanile ili drugi prirodni ekstrakti po ukusu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading