Pet najmonstruoznijih načina mučenja u zatvorima širom sveta

Autor: Republika

Razonoda

23.09.2017

04:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako se u javnosti ponekad može čuti mišljenje da zatvorenicima uopšte nije tako loše, ili im je barem bolje nego što to zaslužuju - od besplatne hrane, vežbanja i knjiga do školovanja, stvarnost je u najmanju ruku drugačija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na moguće nasilje, zlostavljanje i slične slučajeve, većina smatra kako zatvorenici u najmanju ruku dobiju što su zaslužili dok su bili na slobodi.

Ipak, postoje neki šokantni načini mučenja u zatvorima modernih doba za koja mnogi ne znaju.

1. Kuvanje na živo

Američki čuvari prisilili su u zatvoru 2012. zatvorenika Darena Rajnera na dvosatno tuširanje u vodi čija je temperatura iznosila neverojatnih 82 Celzijusa.

Voda je opekla preko 90 posto površine njegovog tela, a kad su izvukli njegovo beživotno telo iz vode, koža je otpadala kao da je reč o krpama.

2. Gladijatori

"Mandingo" borba, praksa u kojoj su se nekadašnji robovi prisiljavali da se međusobno bore do smrti i danas postoji u zatvorima širom sveta. Na primer, u zatvoru u San Francisku u kome su smešteni mahom oni koji služe manje kazne, ove prisilne borbe nazivaju borbama gladijatora, a čuvari se klade ko će pobediti.

3. Uskraćuju im uloške i tampone

U ženskim zatvorima, osnovne higijenske potrepštine bi trebale biti osigurane, no to je retko slučaj. Zatvorenice su tada prisiljene biti kreativne, pa ih izrađuju od svega čega se mogu dočepati - čarapa, papira, vate... To često rezultira iritacijama, infekcijama i bolovima.  Ako se tako ne snađu, prisiljene su krvariti kroz zatvorsku odeću pred muškim čuvarima, a to nije jedina ponižavajuća praksa kojoj su podvrgnute.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naime, ginekološki predmeti su im često izrazito nehigijenski i bolni, a ne mogu ih odbiti. Također, nemaju privatnosti ni na WC, čuvarima je nekad zabava prisiljavati ženu da pred njima vrši nuždu.

4. Rektalno hranjenje

U Gvantanamu, CIA operativci su silili pet zatvorenika na nešto što se naziva "rektalno hranje", a procedura je zaista toliko barbarska kako i zvuči. Zatvorenike prisiljavaju da kleknu na pod goli i potom im se cijev ugura u rektum. To se radi kod zatvorenika koji štrajkaju glađu, ali i kao sredstvo "kontrole ponašanja".

5. Smrt bez kraja

Ronald Smit je osuđen na smrtnu kaznu injekcijom zbog pljačke i ubistva trgovca, a iako je porota bila protiv toga, sudija je insistirao na smrtnoj kazni. Njegova smrt nije bila ni brza ni bezbolna. Dat mu je kontroverzan lijek midazolam koji je trebalo da ga uspava.

Koliko je on beskoristan dokazuje podatak da je ceo događaj trajao 34 minuta, a punih 13 minuta od toga Smit se borio da dođe do daha, gušio, kašljao, pištao i grčio šake. U jednom je trenutku i otvorio lijevo oko te pogledao po prostoriji, da bi čak i podignuo ruku kad su zazvali njegovo ime da provere je li svestan. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading