LŠ: Hrabri Ajaks savladao Totenhem na gostovanju i stigao na korak od finala Lige šampiona!

Autor:

Sport

30.04.2019

18:35 >> 21:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fudbaleri Ajaksa savladali su Totenhem na gostovanju rezultatom 1:0 u prvoj utakmici polufinala Lige šampiona. Tok utakmice mogli ste uživo da pratite na našem portalu!

RepublikaFoto: Ap photo
Udarac Dušana Tadića

Nova fantastična partija Ajaksa. Svi su očekivali da će ova mlada ekipa psihološki pasti u jednom trenutku, međutim to se ove sezone nije dogodilo.

Gosti iz Amsterdama ušli su u meč vrlo agresivno, nametnuli svoj ritam i stvorili nekoliko opasnih prilika već na samom startu. Totenhem nije uspevao da pređe polovinu, a nagrada za ofanzivnu igru Ajaksa usledila je u 15. minutu. David Neres pokrenuo je akciju po levom krilu, dodao loptu do Hakima Zijeha koji je fantastično prosledio do Donija Van de Beka. Vezista je izašao sam ispred Huga Ljorisa i rutinski ga savladao za 0:1. Upravo on je bio strelac vodećeg pogotka protiv Juventusa.


Nakon postignutog gola nastavio je sastav Erika ten Haga sa žestokim napadima. Totenhem nije uspeo da se oporavi sve do kraja prvog poluvremena i u prvom delu igre nisu imali nijedan udarac u okvir gola, što je dovoljan pokazatelj odnosa snaga na terenu. Veliki peh zadesio ih je u 30. minutu kada je Jan Vertongen morao da napusti igru nakon duela sa golmanom protivničke ekipe Andreom Onanom.

Maurisio Poketino imao je problema sa sastavljanjem tima pošto nije mogao da računa na povređenog Harija Kejna i suspendovanog Heung Min Sona, koji će se vratiti za revanš u Amsterdamu.  

Na početku drugog dela igre "Pevci" su zaigrali agresivnije, stvorili nekoliko solidnih šansi, međutim Ajaks je odlično odigrao u defanzivi i tako su pokazali da znaju dobro da igraju u oba pravca. Priliku za dupliranje vođstva imao je gostujući tim preko Davida Neresa u 77. minutu, kada je Brazilac nakon asistencije Dušana Tadića pogodio stativu. 

Do kraja nije bilo ozbiljnijih prilika, pa je tako Ajaks odneo veoma važnu pobedu pred drugi susret. Revanš u Amsterdamu na stadionu "Johan Krojf" igra se 8. maja u 21 sat.

 

RepublikaFoto: Ap photo

KRAJ: Totenhem - Ajaks 0:1

87. minut -
Erik ten Hag pravi novu promenu, na teren će iskusni napadač Klas Jan Huntelar. Iz igre je izašao Hakim Zijeh.

79. minut - Dvostruku izmenu pravi Maurisio Poketino. Ben Dejvis ulazi umesto Denija Rouza, dok će Huan Fojt zameniti Kirena Tripijea. 

77. minut - Veliku priliku imao je Ajaks za vođstvo od 2:0. Dušan Tadić prosledio je loptu do Davida Neresa, a mladi Brazilac uputio je dobar udarac ka golu Ljorisa. Međutim, nije bilo sreće pa je lopta pogodila levu stativu.

70. minut - Totenhem je prestigao Ajaks po broju udaraca na gol. Domaći tim ih sada ima 9, jedan više od ekipe iz Amsterdama. Međutim, od tih 9 šuteva "Pevaca", samo je jedan išao u okvir gola. Posed lopte je i dalje na strani Ajaksa (56:44).

65. minut - Erik ten Hag pravi prvu izmenu na meču, i to defanzivnu. Izlazi vezista Lase Šene, a ulazi Nusair Mazraui, desni bek, koji je bio pod znakom pitanja za ovu utakmicu zbog lakše povrede.

61. minut - Ajaks je uspeo da umiri igru i trenutno nema opasnih akcija ni na jednoj strani terena. Gosti svakako imaju brze fudbalere, pa će eventualni drugi pogodak tražiti nakon kontranapada. Domaći igrači su sve nervozniji.

56. minut - Novu šansu imao je Dele Ali. Jedan od najboljih napada u dosadašnjem delu meča za domaći tim. Kiren Tripije centrirao je sa desnog boka, nakon što je dobio pas od Lukasa Moure. Najviši u skoku bio je Ali, međutim šutirao je preko gola Onane. Ostaje 0:1.

RepublikaFoto: Ap photo
Duel Hakima Zijeha i Muse Sisokoa

50. minut - Totenhem je očigledno odlučio da promeni plan igre na poluvremenu, pa su domaći igrači zaigrali mnogo agresivnije. To je odmah donelo dobre stvari po "Pevce", pošto je dobru priliku imao Dele Ali, koji je šutirao sa nekih 20-ak metara. 

Poluvreme: Završeno je prvo poluvreme. Ajaks vodi sa 1:0 golom Donija Van de Beka u 15. minutu. Gosti iz Amsterdama uputili su 6 udaraca ka golu i imali 56% poseda lopte. Totenhem je imao četiri šuta na gol, ali nijedan u okvir. Za sada Ajaks mnogo bolji i konkretniji.

44. minut - Totenhem je zaigrao malo agresivnije nakon što je Sisoko ušao na teren, međutim Ajaks bez većih problema uspeva da sačuva gol. "Pevci" i dalje bez udarca u okvir gola Onane.

38. minut - Nekoliko minuta trajala je pauza i nije bilo igre zbog povrede Jana Vertongena. Njega je u jednom vazdušnom duelu "pokupio" golman Ajaksa Andre Onana i potpuno ga ošamutio. Belgijanac je probao da nastavi meč, međutim, kao da nije bio svestan pošto postoji opasnost da je doživeo potres mozga. Napustio je teren uz pomoć lekarskog tima, a umesto njega u igru je ušao Musa Sisoko.

RepublikaFoto: Ap photo
Trenutak kada se Jan Vertongen povredio

30. minut - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Nikolas Taljafiko. Argentinac je načinio grub start oborivši Kristijana Eriksena sa leđa, a sudija Lahoz doneo je potpuno ispravnu odluku.

27. minut - Prvu priliku za Totenhem imao je Markos Ljorente. Španski napadač šutirao je glavom nakon centaršuta iz slobodnog udarca i tako su "pevci" prvi put pripretili golu Onane. Lopta je otišla nedaleko od leve stative.

24. minut - Izuzetnu priliku za 2:0 propustio je Van de Bek. Vezista je imao dobio dobru loptu od saigrača, nakon što je Tadić propustio loptu. Ljoris se istakao dobrom intervencijom ovoga puta.

21. minut - I nakon postignutog gola Ajaks je nastavio da dominira u polju. Imaju preko 65% poseda lopte, a Totenhem se grčevito brani. 

15. minut - GOOOOOL - Fantastična akcija Ajaksa za 1:0! David Neres bio je pokretač napada preko levog krila, lopta je došla do Hakima Zijeha koji je prosledio sjajan pas do Danija Van de Beka, koji je rutinski matirao Ljorisa za 1:0!

13. minut - Fudbaleri Ajaksa kruže oko kaznenog prostora domaće ekipe. Za sada odbrana "pevaca" funkcioniše dobro i ekipa Erika ten Haga ne uspeva da pronađe prazan prostor i uputi udarac ka golu. 

10. minut - Totenhem je odlučio da prepusti posed gostima iz Amsterdama i da čeka eventualnu grešku protvnika. Dušan Tadić vrlo pokretljiv na početku meča, traži slobodan prostor i uvek je blizu lopta pokušavajući da organizuje napad svoje ekipe.

5. minut - Ajaks već na startu pokušava da uspostavi svoj ritam. Gosti imaju loptu sve vreme, a prvi udarac ka golu Ljorisa uputio je Doni Van de Bek. 

1. minut - Meč je počeo!

RepublikaFoto: Ap photo
Trenutak kada je Van de Bek postigao pogodak

UOČI MEČA:

Obe ekipe napravili su velika iznenađenja i plasirale se među četiri najbolja kluba u Evropi. Totenhem je u osmini finala eliminisao Borusiju Dortmund, da bi potom izbacio i aktuelnog prvaka Engleske, Mančester siti, nakon velike drame. 

Ajaks je napravio još veće čudo pošto je prvo izbacio evropskog prvaka Real Madrid nakon sjajne partije u revanšu u Madridu, da bi potom izabranici Erika Ten Haga eliminisali i Juventus. 

Totenhem nikada nije bio šampion Evrope, dok je Ajaks ovo takmičenje osvojio četiri puta. 

Menadžer "Pevaca" Maurisio Poketino nije mogao da računa na nekoliko bitnih fudbalera, među kojima su Hari Kejn i Heung Min Son. 

 

 


Sa druge strane Erik Ten Hag izveo je sledeći sastav, predvođen Dušanom Tadićem.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading