Šta će biti s platama igrača u Srbiji?

Autor: Mocart Sport/Republika

Sport

22.03.2020

15:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavna tema u medijima trenutno je kalendar takmičenja. Da li će se i kada nastaviti fudbalska prvenstva širom Evrope. Zatim sledi pitanje navijača, kada će oni moći nazad na tribine? Ali široj javnosti možda i manje zanimljiva tema verovatno je mnogima životno najbitnija: šta će biti sa platama fudbalera?

RepublikaFoto: Starsport
Igrači Partizana

Pitanje koje bi, u slučaju da pandemija koronavirusa potraje, moglo da se prenese i za sve ostale profesije. Jer svakome je jasno da će cela ova kriza neće tek tako lako zaustaviti, a to će, pored ljudskog, imati i finansijski danak.

Borusija Menhengladbah već je tako sa igračima dogovorila da se oni odreknu dela plate. Švajcarski Sion je pak uručio otkaze devetorici igrača, a pregovori sa sindikatima igrača uskoro će početi i u Italiji, Španiji...

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost Mirko Poledica je otkrio kakva je situacija u Srbiji. I naravno da nije dobra, s tim da prema rečima Poledice ima tu i nekih, uslovno rečeno, olakšavajućih okolnosti. Srbi su, nažalost, već imali prilike da se “odmere“ sa ne baš istim, ali svakako vanrednim okolnostima. Pride, superligaši, za razliku od klubova iz najvećih liga, neće mnogo izgubiti, jer oni i inače nemaju mnogo toga da izgube. Mada, ima tu izuzetaka, pre svega se misli tu na Crvenu zvezdu i Partizan.

Da se vratimo ipak na polaznu temu. Igrači i plate u vremenu u kojem klubovi nemaju nikakve prihode. Poledica je kao predstavnik Srbije u globalnom FIFPro sindikatu iz prvog reda uključen u diskusiju.

- Prvo, mi iz Sindikata zastupamo interese igrača, to je svima jasno, ali sada moramo da budemo objektivni i da shvatimo da su u ovom trenutku ipak najugroženi klubovi. I mi smo toga svesni. Svi ćemo da pretrpimo štetu, to se ne dovodi u pitanje, ali da vidimo kako da svi zajedno to amortizujemo“, počinje Poledica priču za Mocart Sport.

RepublikaFoto: Starsport

Problem je samo odgovor na pitanje: kako? Bilo kakav globalni dogovor je skoro pa nemoguć s obzirom da fudbal u Premijer ligi i fudbal u Superligi, samo primera radi, finansijski skoro da nemaju dodirnih tačaka. Čak ni u Srbiji nisu svi u istim okolnostima.


- Za velike lige će ovo biti posebno potresan period. Kod nas se možda i ne odrazi toliko, jer osim nekoliko klubova, prvo tu mislim na beogradske večite rivale, pa donekle i na Čukarički i Voždovac, koji su poslednjih sezona zaradili pristojan novac nekim transferima, retko ko tu uopšte ima bilo kakve prihode. Naši se klubovi finansiraju uglavnom iz lokalnih samouprava. E sad, Zvezda i Partizan će pretrpeti najveću štetu, jer je trenutno neizvesno i da li će se igrati bilo kakva evropska takmičenja koja su njima donosila velike prihode. A plate su velike u tim klubovima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading