Nezaboravni dani Tariba Vesta u Partizanu: Mateusu gurnuo “prstenac”, u Milano je išao zbog frizure

Autor: Telegraf/Republika

Sport

22.04.2020

14:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koliko je vragolasti Nigerijac zapravo imao godina na vrhuncu karijere, da li je zaista bio stariji nego što je pisalo u krštenici, uz nekoliko nezaboravnih anegdota.

RepublikaFoto: Starsport
Taribo Vest

Golman Đorđe Pantić, nekadašnji saigrač Nigerijca u Humskoj, sada trener golmana filijale Teloptik, prisetio te sezone i vragolija Vesta na treninzima i u svlačionici crno-belih.

- Priča o Taribovim godinama je jednako bila aktuelna i kada je igrao, ali vidim da se i sada poteže, jer je takav lik, proto ne možete da ga zaboravite. Na stranu ta krštenica, šta god pisalo i bilo tačno u njoj, Partizanu je doneo mnogo. Radilo se o vrhunskom igraču, koji je igrao u velikim klubovima, bio lider svoje reprezentacije, koja je takođe bila jaka u to vreme. Ulivao nam je sigurnost, kada je bio na terenu sve je bilo pod kontrolom u odbrani. Bio je prilično profesionalan na treninzima, iako ljudi možda imaju neku drugu sliku, mada je bio poneki gaf, kada se atmosfera malo opusti. Bio je veoma pozitivan, vesele naravi i sjajno se uklopio u grupu – kaže Đorđe Pantić.

- Naša generacija je bila složna na terenu, a družili smo se mnogo i van terena. Posle svakog treninga smo se nalazili na istom mestu, gotovo svi igrači, pili piće zajedno, pričali... Zato smo i postigli uspeh. Taribo je bio “začin” koji je dodatno unosio vedrinu.

Nedavno je Ivica Kralj otkrio neke ludorije Vesta, Pantić se samo nadovezao.

- Da, da, Ivica je ispričao za automobil. Taribu je automobil stao je na Gazeli, zakrčio saobračaj, potom je samo izašao i pozvao tadašnjeg portparola Marka Vjetrovića, rekao mu da auto ne radi i - nestao - smeje se Pantić.

RepublikaFoto: Starsport

Ni tadašnji trener Lotar Mateus nije bio pošteđen ludorija Nigerijca, zbog kojih je znao da izgubi nerve.

- U nekoliko navrata je iznervirao Mateusa, a nasmejao sve nas do suza. Sećam se da je ekipa na treningu radila kratke sprinteve i jedan od čunjeva se pomerio. Lotar se sagnuo da namesti čunj, u tom trenutku je protrčao Taribo i gurnuo mu srednji prst u zadnjicu, što naš narod kaže “prstenac”. Nemac je skočio kao oparen, okrenuo se, a u međuvremenu je, ni kriv ni dužan, naleteo Branko Savić, koji je ostao ukopan, u neprijatnoj situaciji. Danima smo to posle prepričavali...

- Ostavio je pismo na volanu autobusa. Poručio treneru da se izvinjava što je morao da ode da popravi frizuru u Milanu. Nosio je te njegove kikice u različitim bojama, to su zapravo bili umeci i dešavalo se da mu odjednom neka otpadne sa glave. Onda ode da “popravi” to, pa ga malo nema i tako u krug.

Modni izleti takođe nisu bili strani Taribu Vestu, pa se Pantić prisetio neobičnog stajlinga na jednom od treninga.

- Imali smo trening i u “Teleoptik” stiže Taribo u lakovanim crnim cipelama “salonkama”, svečanim ljubičastim pantalonama, na “ivicu”, a gore – gornji deo trenerke reprezentacije Nigerije. Na leđima piše velikim slovima “Nigerija”. I onda je naravno počeo šou, dozivali smo ga “O Taribo, moda, o la la...”, kako je on inače imao uzrečicu.

Nigerijac je imao običaj da posle treninga uđe u kuhinju sportskog centra, uzme šta mu treba i zaputi se kući.

- Jedom je moj brat došao po mene na trening, a Taribo nije imao automobil, pa sam ga pozvao da pođe sa nama. Čekamo ga u kolima, stiže posle nekoliko minuta i u rukama nosi celu veknu hleba, koju je grizao tokom vožnje do Bežanijske kose, gde je inače živeo. Takav je bio, spontan, veseo, bučan u svojim ludorijama. Ali na terenu je bio – zver - priseća se Đorđe Pantić.

RepublikaFoto: Starsport

Pre nekoliko dana pronela se vest da je Taribo Vest u rodnoj zemlji postao sveštenik i to u crkvi koju je 2014. u Lagosu sam osnovao, a koju je nazvao "Sklonište od oluje Čudesnog sveštenstva svih nacija".

- Nisam iznenađen, jer je i tokom boravka u Partizanu dosta pažnje poklanjao veri. Ustajao je ujutru u šest, ode u kupatilo i moli se do devet sati... Čak je nekim igračima i izgovarao molitve da im pomogne kada su povređeni. Zato me ne čudi što je postao sveštenik.

Igrači, čelnici kluba iz tog vremena, ali i navijači do dan danas samo u superlativu govore o Taribo Vestu.

- Ta činjenica govori sama za sebe. Pazite, posle toliko vremena o njemu pričaju Ronaldo i Vijeri, sećaju se šala, vremena provedenog sa njim. Vode se te debate o godištu, ali uvek ističe da je, iznad svega, bio strašan fudbaler. Neka je u Partizanu imao i 40 godina, zamislite koliko treba da budete dobri i nosite to bez problema, budete jedan od lidera tima. Održao je govor pred utakmicu sa Njukasom o kome su kasnije svi pričali, ulio igračima veru da mogu da izbace favorita i plasiraju se u Ligu šampiona. Zato je Taribo neponovljiv – zaključuje Đorđe Pantić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading