Veliko priznanje za Umara Sadika: Šesti u Evropi po ovom parametru!

Autor:

Sport

28.04.2020

16:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U početku je nervirao navijače, promašenim šansama i onim teleforniranjem usred utakmice, a onda im se uvukao pod kožu, igrama, golovima i – asistencijama. Upravo smisao za kombinatoriku daje dimenziju više partijama Umara Sadika, što je dokazano kroz mesto među najboljim fudbalerima sveta za uzrast do 23 godine kad je reč o nameštenim pogocima u prvenstvu.

RepublikaFoto: Starsport
Umar Sadik

Partizanov špic je početkom februara, tokom priprema, proslavio baš 23 rođendan, pa i dalje ispunjava uslov da se nađe na listi koju predvodi sjajni Englez Džejdon Sančo, pošto je u dresu Borusije iz Dortmunda na terenima Bundeslige, pre prekida sezone, saigračima spakovao 16 zicera, pretvorenih u golove.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džejdon Sančo

Iza krilnog napadača nalazi se Hristofer Enkunku iz RB Lajpciga, sa 14 uspešnih dodavanja na 23 utakmice.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hristofer Enkuku (levo)

Posle Sanča i Enkunkua pažnju je zavredeo Trent Aleksandar Arnold, pošto je u Premijer ligi namestio 12 golova za Liverpul i to sa pozicije desnog beka, što ovom učinku daje dodatnu dimenziju.

Na istoj koti je Odson Eduar iz Seltika, a prati ga Akram Afif iz katarskog Al Sada. Ćavijev pulen zabeležio je 11 asistencija na samo 17 utakmica i jedini je fudbaler van Evrope na ovoj listi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Trent Aleksander Arnold

I onda, na deobi šestog mesta, upravo Umar Sadik.

Letošnji novajlija iz Rome apsolutno je eksplodirao u Humskoj, igra sezonu života, ostvario je dabl-dabl učinak prvi put otkako se bavi fudbalom, a 11 asistencija pokazuje da, iako centarfor, nije sebičan, već i te kako ume da sarađuje sa kolegama.

RepublikaFoto: Starsport
Umar Sadik i Savo Milošević

Zanimljivo, Sadik je pre 23. rođendana imao deset asistencija i svakako bi se našao na listi, da bi u drugom delu sezone upisao samo jednu (protiv Radnika iznudio penal, što statističari u moderno doba računaju kao da je namestio gol), zatim se povredio (na večitom derbiju stradalo mu rebro), ali kad se sezona nastavi očekuje se da dodatno podeblja učinak.

RepublikaFoto: Starsport
Detalj sa večitog derbija... Umar Sadik i Miloš Degenek

Sadik je sve skupa, računajući i kvalifikacione i mečeve grupen faze Lige Evrope, kao i pomenute prvenstvene, na učinku od 16 golova i 13 asistencija, najproduktivniji je igrač Partizana i prosto je naterao rukovodioce da tokom zime aktiviraju klauzulu i otkupe ga od Rome.

Šesto mesto deli sa Stjuartom Niksonom iz irskog Kolarajna, a iza su Ašraf Hakimi (Borusija), Stiven Bergvajn (sad u Totenhemu, ali je učinak ostvario dok je bio u PSV-u) Musapa Bundu (Arhus), Florijen Koman (FCSB), Jonatan Koen (Makabi, Tel Aviv) i Kristal Abazaj (Kukeši, Albanija). Svi sa po deset uspešnih dodavanja.

RepublikaFoto: Starsport
Umar Sadik protiv Mančester junajteda

Još nešto: Umar Sadik je najbolji nigerijski fudbaler u Evropi kad je reč o broju asistencija ove sezone. Opet na obračunu prvenstvenih utakmica, ovoga puta bez ograničenja u vidu godina. Visoko centarfor crno-belih iza sebe je ostavio: Entonija Nvakemea (Trabzon, devet), Džoa Ariba (Glazgov Rendžers, osam), Marvina Egoa (Randers, sedam) i Olarenvandžua Kajodea (Gacijantep, šest)...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading